Priznanje za Palestinu

tačno.net
Autor 31.10.2014. u 22:18

Priznanje za Palestinu

Nakon Švedske i Velike Britanije, signali o mogućem priznavanju palestinske države stižu iz Finske, Irske, Danske, Francuske i – Hrvatske

Piše: Filip Raumić, Novossti

Danas vlada donosi odluku o priznanju Palestine. To je važan korak koji potvrđuje pravo Palestinaca na samoodređenje. Tako je jučer potez svoje vlade komentirala Margot Wallstrom, švedska ministrica vanjskih poslova.

– Vlada smatra da su kriteriji međunarodnog prava za priznanje države Palestine ispunjeni – u Palestini postoji teritorij, stanovništvo i vlada – rekla je Wallstrom i dodala kako u sadašnjoj situaciji mladi Palestinci imaju samo dvije opcije – prihvatiti postojeće stanje ili se okrenuti nasilnim metodama. Wallstrom vjeruje kako će ovakvo priznanje biti korak prema mirovnom procesu. Ispunjeno je tako obećanje novog švedskog premijera Stefana Löfvena iz inauguracijskog govora početkom listopada u kojem je najavio da će Švedska priznati Palestinu.

Izrael je promptno reagirao, povukavši svog ambasadora iz Švedske na konzultacije u znak protesta. Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman oglasio se priopćenjem i rekao da je švedsko priznanje ‘nesretno’ te da će samo ojačati radikalne elemente unutar Palestine. Lieberman smatra kako će švedsko priznanje utjecati na jačanje palestinskih nerealnih zahtjeva i samo odgoditi sporazum. ‘Švedska vlada mora razumjeti da su odnosi na Bliskom istoku kompleksniji od dijelova IKEA-inog namještaja te da treba djelovati s više osjetljivosti i odgovornosti’, stoji u Liebermanovom priopćenju.

Sredinom listopada britanski je parlament izglasao neobvezujuću deklaraciju o priznanju Palestine, no izvršna vlast Velike Britanije najavljuje da za sada neće mijenjati svoju vanjsku politiku. Signali o skorašnjem glasanju o palestinskoj državnosti stižu i iz Finske, Irske, Danske, Francuske i – Hrvatske. Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić tako je najavila da će Hrvatska priznati Palestinu.

Ruske vlasti kažu da će podržati rezoluciju palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa predstavljenu u rujnu u kojoj je postavljen rok od dvije godine za implementaciju dvodržavnog rješenja izraelsko-palestinskog konflikta.

tačno.net
Autor 31.10.2014. u 22:18