Problemi u snabdijevanju pri tvrdom Brexitu: Opa!

 Sascha Zastiral
Autor 21.8.2019. u 09:19

Problemi u snabdijevanju pri tvrdom Brexitu: Opa!

Foto: SIMON DAWSON/POOL/EPA-EFE/REX

Jedan papir britanske vlade otkriva kako dramatične bi bile posledice tvrdog Brexita: nedostatak životnih namirnica, problemi u snabdijevanju lijekovima, duge kamionske kolone. Izgleda da je to izmaklo premijeru Johnsonu.

Piše: Sascha Zastiral, London
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Dokument britanske vlade koji se pojavio u “Sunday Times”, pokazuje tamnu sliku: U slučaju neorganizovanog Brexita, koji trenutno postaje sve vjerovatniji, bilo bi 85% britanskim kamiona neosposobljeno za graničnu kontrolu u Francuskoj, stoji u tom papiru. Oni bi mogli danima ostati na granici. U lukama na Kanalu mogle bi smetnje trajati čak tri mjeseca a u nekim slučajevima još i duže. To bi moglo dovesti u cijeloj zemlji do problema u snabdijevanju medikamentima pošto se tri četvrtine njih uvoze u Veliku Britaniju preko Kanala.

U supermarketima bi se mogla javiti oskudica životnih namirnica, kaže se dalje u tom izvještaju, što bi izazvalo porast cijena. Posebno pogođena bila bi prije svih siromašnija domaćinstva. Carine na pogonska goriva potresle bi britansku industriju nafte. Dvije rafinerije mogle bi biti zatvorene a 2.000 radnih mjesta ugroženo. Granične kontrole na unutrašnjim irskim granicama, što premijer Johnson želi spriječiti, mogle bi postati neizbježne. Osim toga moglo bi se računati sa protestima pa čak i nemirima u cijeloj zemlji. Policijski uredi u zemlji pripremaju se za to.

Jedan visoko rangirani činovnik kazao je za “Sunday Times”, da se ovdje ne radi o čistim misaonim kombinacijama. Dokument, koji je dio operacije „Yellowhammer” (zlatni čekić prim.prev.), sa kojim se vlada priprema na No-Deal-Brexit, je „realistička procjena onoga“ šta javnosti prijeti poslije No-Deal-Brexita. „Ovo su vjerovatni, temeljiti i realni scenariji – a ne ‘worst case’ (najgori slučaj prim.prev.)”.

Samo „jedan stari dokument“

U Johnsonovom službenom sjedištu u Downing Street ljutito se reaguje na objavljivanje brizantnog sadržaja dokumenata. Jedan član Johnsonovog tima pretpostavlja da bi iza ovog otkrića mogli stajati kritički članovi nekadašnje vlade Therese May. Time bi trebali biti torpedovani razgovori koje Johnson treba ovoga tjedna voditi sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Michael Gove, koji je u kabinetu zadužen za vladino No-Deal planiranje pokušava da umanji značaj papira. Radi se o „starom dokumentu“, koji samo predstavlja „najgori mogući scenario“, rekao je on. „Bitni koraci“ koji su uslijedili u poslednja četiri tjedna nisu u njemu uzeti u obzir. A Kwasi Kwarteng, koji sjedi u ministarstvu gospodarstva i energije kao državni sekretar, ponavlja optužbu koju rado iznose pristalice Brexita kada se upozorava na moguće posledice izlaska iz EU: Dokument je dio „Projekta strah“ kojim treba da se napravi raspoloženje protiv Brexita.

Problem sa ovim dematijem: Dokument je prema “Sunday Times” datiran na ovaj mjesec i time vjerovato vrlo dobro odslikava to šta aktuelna vlada očekuje u slučaju neuređenog Brexita. Pritom je razumljivo da takvi unutrašnji uvidi upravo sada nisu poželjni. Jer oni prijete otkriti ono od čega svakako polaze kritičari vlade: da agresivni kurs Borisa Johnsona prema Briselu nije puno više od magle.

Johnson je pri svome nastupu na dužnost prije četiri tjedna odmah zatražio od EU da se iz dogovora o izlasku brišu oni pasaži koji smetaju prije svega Brexit tvrdolinijašima: “Backstop” Sjeverne Irske. Pritom se radi o mehanizmu za slučaj nužde koji bi cjelokupno Ujedinjeno kraljevstvo na neodređeno vrijeme tijesno vezao na EU ukoliko se ne bi moglo naći nikakvo drugo rješenje kojim bi se spriječila tvrda granica sa Irskom. Međutim i Johnson nije ponudio nikakve ozbiljne alternativne prijedloge i tako je EU ovaj zahtjev hitno odbila. Nato je Johnson izjavio da pod tim uslovima neće uopšte pregovarati sa EU. Nakon toga vlada u Londonu započela je sa pripremama za neuređeni Brexit.

Velika Britanija kao „treća država“

Dok je vlada još zaposlena demantiranjem svoga vlastitog izvještaja među stručnjacima nema sumnje da bi neregulisani izlazak iz EU mogao imati teške posledice. Kako bi zemlja bila ranjiva u takvom slučaju pokazuje jedna brojka: Velika Britanija proizvodi sama jedva 50 % svojih životnih namirnica. Ostatak se uvozi, prije svega iz EU. Veliki dio ostalog uvoza je pokriven ugovorom o slobodnoj trgovini EU koji bi u slučaju No-Deal-Brexits takođe bio izgubljen.

Tim Lang, profesor za politiku ishrane na City University London, upozorava u članku objavljenom početkom mjeseca u medicinskom žurnalu “The Lancet” na teške probleme u snabjevanju životnim namirnicama. U slučaju tvrdog Brexita Francuska će biti prisiljena da Veliku Britaniju tretira kao „treću zemlju“ i uvesti kontrole na svojoj strani Kanala. Pritom ne bi samo očekivana zakašnjenja vodila do povećanja cijena, piše Lang. „Smetnje u Just-in-Time logistici bile bi još pojačane kroz gubitak vrijednosti funte sterlinga.“

Lang se dotiče i 100 miliona funti skupe promotivne kampanje kojom Johnson želi javnost na brzinu pripremiti na No-Deal-Brexit. „Da li će ova kampanja dati stvarne prognoze vlade šta će se desiti na dan nakon Brexita bez dogovora?“, pita Lang.

Da bi scenario iz otkrivenog dokumenta mogao biti prilično aktuelan potvrdio je uostalom u međuvremenu i jedan bivši ministar. Studija je stvarno nastala 1. augusta pod novom vladom, izvještava “The Times” u ponedjeljak. “To je tipičan Cummings”, citiraju novine ministra. Misli se na Dominica Cummingsa, kontroverznog nekadašnjeg šefa Vote-Leave kampanje koga je Johnson postavio za glavnog savjetnika. “Na svaku kritiku reaguje se prljavim kampanjama i agresivnim brifinzima. Izgleda da je on veoma osjetljiv.”

spiegel.de

 Sascha Zastiral
Autor 21.8.2019. u 09:19