Problemi za novu EU komisiju
Pucanj upozorenja za von der Leyen

Peter Müller
Autor 28.9.2019. u 10:36

Problemi za novu EU komisiju <br>Pucanj upozorenja za von der Leyen

Foto: Francisco Seco / DPA

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Budućoj šefici EU komisije Ursuli von der Leyen predstoje teški dani: Pravni odbor parlamenta EU odbio je dva kandidata iz njenog tima. Šta će biti dalje?

Pucanj je pogodio. Ustvari sljedećeg ponedjeljka trebaju započeti saslušanja poslanika u EU parlamentu. „Grilovanje“ nazivaju Amerikanci ovu formu pri čemu političari moraju satima odgovarati na teška pitanja. Međutim u četvrtak u podne pravni odbor  Evropskog parlamenta je utvrdio da dva kandidata za sada uopšte ne trebaju dolaziti.

Mađar Laszlo Trocsanyi i Rumunka Rovana Plumb nisu mogli pobiti sumnju da bi zbog njihove imovinske situacije mogli biti u sukobu interesa sa njihovim budućim zadacima.  Sada njih dvoje stoje kao učenici koji ne smiju uopšte izaći na jedan važan ispit.

Za buduću predsjednicu komisije Ursulu von der Leyen to nisu dobre vijesti. Doduše Trocsanyi i Plumb ne važe kao teškaši u budućoj komisiji:

  • Mađar treba da se brine za politiku proširenja a Rumunka za saobraćaj.
  • Osim toga von der Leyen nije ih sama izabrala. Oni su kao i drugi komesari uglavnom predloženi od zemalja članica.

Ipak prvi pucanj parlamenta pokazuje kako trnovit bi mogao biti put za von der Leyen. Bivša njemačka ministrica odbrane može stupiti na svoju dužnost 1. novembra samo ako parlament prije toga da zeleno svjetlo za cijelu komisiju.

Von der Leyen mora sada razjasniti kako dalje. Proces nominacije za Tocsanyia i Plumb je trenutno zaustavljen. Von der Leyen želi još u četvrtak popodne kontaktirati predsjednika parlamenta Davida Sassolia da bi razgovarala o daljem postupku. Kandidat Trocsanyi je u jednoj izjavi najavio pravne korake protiv ove odluke.

„Lopta je sada kod von der Leyen“, kaže poslanik Zelenih Sergey Lagodinsky, član pravnog odbora za SPIEGEL. Von der Leyen će „sada morati objasniti zašto je prijedloge iz Rumunije i Mađarske uopšte prihvatila“, dodao je kolega iz SPD Tiemo Wölken.

Za ostala 24 kandidata saslušanje može početi u ponedjeljak kako je planirano.

Pucanj upozorenja iz pravnog odbora pokazuje da bi poslanici htjeli da pokažu svoju snagu. Mnogi još nisu preboljeli da nakon evropskih izbora nijedan od nosilaca listi nije postao kandidat za predsjednika komisije nego su šefovi država i vlada na to mjesto nominovali političarku koja uopšte nije nastupala na izborima.

Veoma je moguće da sada slijedi revanš.

Trenutno je potpuno otvoreno da li će poslanici odbaciti jednoga ili čak više kandidata a ulogu će igrati i proporcija partija. To se pokazalo već u pravnom odboru: Plumb pripada socijaldemokratima, Tocsanyi Evropskoj narodnoj partiji.

Tocsanyi, bliski saradnik mađarskog premijera Viktora Orbana važi kao arhitekt njegovih kontroverznih reformi, naprimjer mađarskog pravosudnog sistema. U komisiji on treba da bude zadužen za proširenje EU. To je groteskna pomisao: Baš onaj čovjek koji za Orbana razgrađuje pravnu državu treba kandidatima za EU na Zapadnom Balkanu da pokaže put u pravnu zajednicu Evrope.

Usto dolaze nejasnoće koje se tiču njegovog udjela u jednoj advokatskoj kancelariji. To je problem o kome je prvi pisao SPIEGEL a sada je iznio na vidjelo pravni odbor.

Usto dolaze slučajevi u kojima istražuje Ured EU za borbu protiv podvoda „Olaf“. Naprimjer Poljak Janusz Wojciechowski je kod obračuna putnih troškova bio veoma kreativan. Nešto drugačiji je slučaj Sylvie Goulard iz Francuske. Kandidatkinja francuskog predsjednika Emmanuela Macrona nije mogla dokazati da je jedan suradnik koji je bio zaposlen u Evropskom parlamentu radio isključivo za nju kao poslanika. Ona je morala parlamentu vratiti 45.000 evra.

Dok bi von der Leyen odbacivanje kandidata iz Mađarske ili Poljske mogla bez problema preboljeti odlazak Goularda bi bio težak udarac. Pored buduće potpredsjednice za digitalnu politiku Margrethe Vestager pripada Goulard kao komesarka za unutrašnje tržište političkim teškašima buduće komisije.

Interesantno će biti koje kriterije će poslanici koristiti kod ispitivanja podobnosti. Slušajući primjedbe koje se već čuju neće se raditi samo o stručnim kvalifikacijama.

Da li je već jedna istraga od strane “Olaf” dovoljna da se neko odbije? Ili treba li se postaviti tako da kandidati dostave čiste papire od policije? Ovo je pogled dva šefa frakcija:

  • „Lijevi neće glasati ni za koga ko je predmetom kriminalističke istrage ili istrage evropskog ureda za borbu protiv korupcije „Olaf“, najavljuje šef frakcije Martin Schirdewan.
  • Daniel Caspary, šef poslanika Unije u Evropskom parlamentu predlaže da se izradi jedna vrsta zakona za komesare za buduća saslušanja čime bi kod sljedeće komisije bilo jasno koji kriteriji važe.

Poslanici kao i kandidati pripremaju se već danima na saslušanje dakle ne treba očekivati puno dinamike. Odgovori na pismena pitanja koja su postavljena svakom kandidatu biće predani prije vikenda. Oni su više puta kontrolisani od strane činovnika sadašnje komisije tako da su iznenađenja malo vjerovatna.

I samo saslušanje ne smije se predstaviti kao brza pingpong igra od pitanja i odgovora. Ovih dana biće detaljno utvrđeno koji političar u kojem odboru smije postavljati pitanja. Često se pritom radi više o taštini predsjednika odbora nego o pitanju kako najbolje provjeriti jednoga komesara.

U svakom slučaju saslušanja nisu bez rizika kao što je to ne pokazuje samo sada pravni odbor. Posljednji puta u oktobru 2014. morao je tada novi šef komisije Jean – Claude Juncker povući slovensku kandidatkinju. Predložena potpredsjednica za energetsku uniju jednostavno se pokazala kao nekompetentna.

spiegel.de

Peter Müller
Autor 28.9.2019. u 10:36

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija