Proces protiv ruskog novinara
Progon Ivana Golunova

Christina Hebel
Autor 10.6.2019. u 12:07

Proces protiv ruskog novinara <br>Progon Ivana Golunova

Foto: Evgeny Feldman/ meduza.io/ AP

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Ivan Golunov je jedan od najpoznatijih istraživačkih novinara Rusije. Sada je iz nevjerodostojnih razloga postavljen pred sud. Postupak je prijetnja svim kritičkim novinarima.

Kada je sudija odlučio da Ivan Golunov mora dva mjeseca u kućni pritvor dole na ulici se dugo slavilo. Stotine su se skupile pred okružnim sudom Nikulinskij i tražili slobodu za jednog od najpoznatijih istraživačkih novinara Rusije.

On stoji gore u kavezu i bori se sa suzama kada se, prije objavljivanja presude, zahvaljivao za podršku. Već više od dva dana nije spavao. U nedjelju rano konačno je odvezen kući.

Da je odluka o kućnom pritvoru tako slavljena i posmatrana kao pobjeda govori nešto o situaciji u Rusiji. Takva odluka dolazi vrlo rijetko i u većini slučajeva određuje se istražni zatvor u smislu optužbe, a optužba je to htjela i u slučaju Golunov.

Foto:Tatyana Makeyeva/ REUTERS

Državno tužilaštvo optužuje novinara da je pripremao za prodaju drogu u velikim količinama. Policija je navela da je našla više od tri grama parti droge mephedron u naprtnjači 36-godišnjaka i više od pet grama kokaina  u njegovom stanu. Ukoliko bi Golunov bio osuđen zbog posjedovanja droge mogao bi dobiti zatvorsku kaznu više od deset godina.

Golunov negira posjedovanje opojnih sredstava i kaže da su mu podmetnuti. Prijatelji i kolege smatraju optužbe protiv reportera, koji je zbog delikatnog rada bio veoma oprezan, apsurdnim. „Svi mi smo 100 posto sigurni da je progon Ivana Golunova povezan sa njegovim novinarskim radom“, piše Ivan Kolpakov, glavni redaktor internetskog portala Meduza sa sjedištem u Rigi. Golunov je za ovaj portal izvještavao o korupciji u Rusiji.

Konkretno radi se o jednom članku koga je novinar predao jednom redakteru nekoliko sati prije hapšenja, kaže Kolpakov. Nedavno je ovaj reporter između ostaloga objavio članak o porodici moskovskog vice gradonačelnika i drastičnom rastu njihovog imetka.

Sam Golunov rekao je u sudu da je dobijao prijetnje. „To je zbog poslova oko pokopa“, rekao je. Jedva da je neka branša u Rusiji tako korumpirana kao pogrebne usluge.

Više nedosljednosti najednom

Podmetnute opojne droge važe u Rusiji kao klasično sredstvo da se otvori kazneni postupak. Slučaj Golunov pokazuje stvarno niz nedosljednosti na koje ukazuju i internacionalne organizacije kao Amnesty International:

  • Golunov je u četvrtak poslijepodne uhapšen u Moskvi od strane policajaca u civilu. Morao je čekati u policijskom autu dok su službenici sami pretraživali njegov stan. Oni su pri tome navodno odmah našli aparate za proizvodnju droga i vrećicu sa bijelim praškom.
  • Policija je objavila slike ali je kasnije morala priznati da većina slika navodnog dokaznog materijala ne potiče iz stana Golunova.
  • Odbijen je njegov zahtjev da se uzmu probe sa njegovih ruku i nokata da bi se ispitalo je li došao u dodir sa praškom.
  • Prema njegovim izjavama sa njim su brutalno postupali, između ostalog udarali su ga po glavi. U subotu su ga pregledali ljekari. Dijagnosticirali su prema medijskim izvještajima potres mozga, lom dva rebra, više modrica i hematome. Advokati Golunova podnijeli su prijavu protiv policajaca.
  • Više od dvanaest sati Golunov nije smio nazvati niti rodbinu niti advokata.

Upozorenje nezavisnim novinarima

Ljutnja zbog ovakvog tretmana ovoga novinara nije velika samo među kolegama. Već u petak uveče skupljali su se desetine ljudi i satima bili pred glavnom moskovskom policijskom stanicom a onda su jedan po jedan, prema ruskom zakonu koji dozvoljava samo pojedinačne proteste, podizali transparente kojima su tražili slobodu za Golunova.

Oni ocjenjuju hapšenje reportera kao upozorenje svim nezavisnim novinarima u zemlji. Njih nema puno ali pritisak u jednoj autoritarnoj državi kao Rusija je veliki. Pritom je rad ovih novinara važan jer na medijskoj sceni u velikoj mjeri dominiraju od države kontrolisane TV stanice.

Prije svega na internetu mogli su nezavisni ruski mediji izgraditi jednu nišu iako je njen domet mali. Ipak oni posjeduju uticaj.  Tako se može moskovskim istraživačkim novinarima  sa web mreže The Insider zahvaliti da je navodni atentator u slučaju napada otrovom na bivšeg duplog agenta Sergeja Skripala otkriven kao saradnik tajne službe GRU. Novinari petrogradskog portala Fontanka, koji su takođe učestvovali u istraživanju, otkrili su uz to i djelovanje jedne web brigade u Petrogradu koja je pod upravom jednog prijatelja predsjednika Vladimira Putina.

 „Sve izgleda kao ‘postavljena zamka'”

Odluka suda ne znači da je stvar za Golunova riješena. Istraga ide dalje još uvijek može doći do procesa zbog posjedovanja droge.

Da je Golunov poslan u kućni pritvor a ne sjedi u istražnom zatvoru je uspjeh javnog pritiska. Tako se među ostalima  za riječ putem videa javio i ruska rock legenda Boris Grebenščikov: „To što se sad dešava je sramota i blamaža“. Ruski mediji, među njima i državna novinska agencija Tass i Interfax kao i državna TV izvještavali su – čak i o protestima protiv hapšenja. Jevgenij Popov, moderator talkšoua „60 minuta“ na državnom kanalu Rusija 1 zahtijevao je potpunu istragu. U mesindžer službi Telegram napisao je „Sve izgleda kao ‘postavljena zamka'”.

Glavni redaktor Meduze Kolpakov zahvalio se za „novinarsku solidarnost“. Onima kojima je smetao rad Golunova i koji su htjeli da ga izbace iz igre on je poručio: Najavio je da će ostale ruske kolege sada njegovo istraživanje završiti i tada objaviti u raznim medijima – i onim inostranim.

spiegel.de

Christina Hebel
Autor 10.6.2019. u 12:07