Procvat prostitucije u Španjolskoj

Autor 16.4.2012. u 09:27

Procvat prostitucije u Španjolskoj

Očekivala je zaposlenje u hotelu. No kada je Valentina prije dva mjeseca stigla ovamo iz Rumunjske, muškarac koji joj je u tome pomogao i kojeg je smatrala svojim dečkom jasno joj je dao do znanja da se njezino novo radno mjesto nalazi na ulici. Prijetio joj je da će je prebiti i ubiti njezinu djecu ako mu se ne pokori. I tako je prije par dana stajala u blizini jednog kružnog toka, masne kose svezane u rep i naplaćivala 40 dolara za snošaj, odnosno 27 za oralni seks.

“Za mene je život gotov”, rekla je te večeri dok su joj suze tekle niz lice. “Nikada neću zaboraviti da sam ovo radila.”La Jonquera je nekada bio miran pokrajinski gradić, no ovih je dana prostitucija ovdje postala unosan posao, kao uostalom i u cijeloj Španjolskoj jer je u biti legalna. Stručnjaci tvrde da prostitucija (koja se uglavnom zasniva na krajnje okrutnom trgovanju strankinjama) doživljava procvat i dolazi pred oči javnosti. Policija je nedavno spasila devetnaestogodišnju Rumunjku kojoj su krijumčari na zglob istetovirali barkod i iznos koji im duguje – više od 2500 dolara. Prije su klijenti uglavnom bili srednjovječni muškarci. Ali stručnjaci tvrde da se trenutni procvat može zahvaliti libidu mlađih muškaraca, od kojih mnogi ovdje dolaze za vikend, i to u čoporima. “Mladi su nekada išli u disko”, kaže Francina Vila i Valls, savjetnica za ženska i građanska prava u Barceloni. “Sada idu u bordele. Njima je to samo još jedan oblik zabave.” Prema izvješću američkog ministarstva vanjskih poslova o trgovanju ljudima iz 2010. godine, u Španjolskoj se prostitucijom bavi između 200.000 i 400.000 žena. U tom izvješću navodi se da su njih 90 posto žrtve trgovanjem ljudima. Policijski službenici i odvjetnici tvrde da je broj žrtava neprestano u porastu. Europa se 1990-ih probudila iz dubokog sna glede problema trgovanja ženama kada su žene iz bivšeg Sovjetskog Saveza počele u velikom broju pristizati u Zapadnu Europu, a veći dio prošlog desetljeća provela je razvijajući pravni okvir za borbu protiv tog fenomena. Međutim, prema riječima nekih odvjetnika, upravo će se u ovom desetljeću pred ispitom naći posvećenost Europe u pogledu provedbe novih zakona. “Strukture su okvirno na mjestu, temelji su položeni”, smatra Luis CdeBaca, veleposlanik američkog ministarstva vanjskih poslova, odnosno Ureda za nadzor i borbu protiv trgovanja ljudima. “Sada je vrijeme da ih iskušamo na djelu.”Prema tvrdnjama stručnjaka, najnoviji procvat industrije seksa u Španjolskog događa se zbog nekolicine čimbenika, među kojima su porozne međudržavne granice u mnogim dijelovima svijeta, kao i preblagi zakoni. U španjolskom gradu La Jonquera, skriven iza benzinske postaje, nalazi se Club Paradise, koji je sa 101 sobom jedan od najvećih bordela u Europi.

Klijenti su mu uglavnom mladići iz Francuske, gdje je prostitucija protuzakonita, a seks se plaća puno više. Odvjetnici objašnjavaju da se većina ovih žena nalazi pod kontrolom ilegalnih mreža te da su one u biti suvremene robinje. Neke od spomenutih mreža male su poslovne operacije iz Istočne Europe, a takva je i ona koja drži Valentinu. Ostale imaju puno veći doseg, primjerice nigerijske organizacije. Inspektor Xavier Cortés Camacho, ravnatelj regionalne jedinice za borbu protiv krijumčarenja ljudima u Barceloni, kaže da nigerijske skupine žene dovode u Španjolsku preko sjeverne Afrike. Cortés objašnjava da su u krijumčarenje uključene osobe tek desetak nacionalnosti. Primjerice, sve donedavno policija u Barceloni nije imala pojma da kineska mafija upravlja prostitucijskim prstenom u tom gradu. A onda su pronašli mrežu od tridesetak bordela. Radni uvjeti u njima bili su nečovječni, priča Cortés. “Dok smo ih prisluškivali, čuli smo kako se žene žale da im je potreban odmor, da ih boli. No morale bi nastaviti s radom. Jedna je počinila samoubojstvo nakon što je doznala da je pozitivna na HIV.” Neki bi političari jako voljeli zakonom zabraniti prostituciju u Španjolskoj, iako se to ne čini izglednim. No svodništvo jest ilegalno, pa stoga većina bordela kao što je Club Paradise djeluje po principu hotela. Ženama koje ondje rade naplaćuje sobe oko 90 dolara po noći. Od 1605 žena koje su 2010. godine identificirane kao žrtve trgovanja ljudima, najviše njih, oko 30 posto, došlo je ovamo s Balkana. Valentina kaže da je zasad zaradila malo više od 2000 dolara. No nisu joj dozvolili da išta od tog novca zadrži za sebe. “Kažu da previše jedem”, objašnjava. “I naljute se ako kupim neko piće.”Gradonačelnica La Jonquere Sonia Martínez kaže da ovaj grad od 3000 stanovnika nema sredstava za pomoć tim unesrećenim ženama. “Kad je riječ o ovom problemu, osjećamo se potpuno napuštenima”, kaže. 

The New York Times

Autor 16.4.2012. u 09:27