Prodor džihadista: Šta čini trupe Islamske države tako opasnim

tačno.net
Autor 8.10.2014. u 11:42

Prodor džihadista: Šta čini trupe Islamske države tako opasnim

AFP/ WELAYAT SALAHUDDIN

Borac IS (u Iraku): rastući uticaj terorističke milicije

Prilikom napada na Kobane pokazala je IS ponovo bezobzirnu odlučnost i vojnu snagu. Zašto je tako teško oduprijeti se terorističkoj grupi? Pet razloga.

By: Raniah Salloum
Preveo: Ešref Zaimbegović

Pogled na zemljopisnu kartu ne da slutiti ništa dobro za Kobane. Grad izgleda kao sićušna enklava na ivici velike sivo obojene oblasti, području uticaja terorističke milicije “Islamska država” (IS). Samo jedan uski krug obojen oranžovom bojom markira još pozicije kurdskih branitelja (pogledaj kartu).

Ovome krugu prijeti sada da postane siv – kao i mnoge oblasti prije njega. Borci IS napadaju Kobane (arapski: Ain al –Arab) na više frontova, odbrana grada je poljuljana.Za desetine hiljada ljudi prijetnja IS znači bijeg od kuće, možda zauvijek. Ko ostaje ne zna šta ga čeka. Na ljudima u gradovima i selima koji su se suprotstavili IS statuiran je u prošlosti primjer. Oni koji ostanu u Kobane trebaju se bojati najgoreg.

karta

SPIEGEL ONLINE

“Islamska država”: džihadisti u međuvremenu stoje blizu Aleppa i Bagdada

U najkraćem vremenu IS je podčinila ogromne oblasti uprkos pojedinačnim vazdušnim napadima. Područje pod njihovom vlasti je u međuvremenu veće nego Belgija i Holandija zajedno.

IS je nastala kao teroristička grupa protiv američke okupacije Iraka od 2003. u rijetko naseljenom pustinjskom području između Sirije i Iraka. Osim gradova ovo područje je često kilometrima bez ljudi. Tamo još uvijek leži centar IS, njihovo područje povlačenja. Međutim, u međuvremenu njihovi borci stoje pred metropolama Bagdad i Alepp.

Od jedne pregledne terorističke grupe IS je postala skoro prava država. Njeno vojno krilo traži dalju ekspanziju dok njeno civilno krilo konsolidira vlast i uzima na platnu listu naprimjer saobraćajne policajce, učitelje, sanitarne inspektore i kontrolore pridržavanja običaja. Više faktora pomoglo je IS da se brzo proširi:

  • IS se raširila tamo gdje je vladao vakum vlasti. Tako je prvo preuzela kontrolu nad sunitskim zapadom Iraka gdje je šiitska vlada u Bagdadu imala malo uticaja. Mnogi irački suniti su već odavno izgubili povjerenje u Bagdad. Slično tome IS se u Siriji mogla proširiti tamo gdje, zbog građanskog rata, nije bilo državnih organa da uspostvljaju red.
  • IS je široka mješavina koalicionih partnera. Tamo su nezadovoljni bivši oficiri Sadama Huseina isto kao i nekadašnji sirijski pobunjenici ili internacionalni veterani džihada sa Kavkaza. Ostale mjesne sunitske milicije su se u pravilu utopile u IS. Ko se podredi dolazi na platnu listu. Kritičari su pod prijetnjama, bivaju ubijeni ili protjerani.
  • U sjeni sunitskog ustanka narasla je „Islamska država“. To je bilo podstaknuto i brutalnom, konfesionalno podstaknutom politikom Bagdada i prije svega Damaska. Neki irački i sirijski suniti vjeruju da je IS njihova najbolja šansa da se odbrane od alevitsko-šiitskih milicija u Iraku i Siriji koje su potporene od Irana i libanskog Hisbolaha. Mnogi se osjećaju napušteni i prevareni od Zapada.
  • Džihadisti profitiraju i od bespomoćnosti Zapada. Zapad gleda već dvije godine kako se IS proširuje i konsolidira. U ophođenju sa ekspandirajućim islamistima Amerikanci, Evropljani i Turci nisu jedinstveni. Još u proljeće 2014. platile su evropske države milionske iznose IS da bi oslobodili otete novinare. Sada su u toku američki vazdušni napadi na IS pozicije, međutim jedan efektivan plan nije na vidiku.
  • Dalja velika prednost islamista: oni su pokretni i fleksibilni. Početkom godine sirijskim pobunjenicima je uspjelo potisnuti IS sa sjeverozapada Sirije. I članovi milicije za narodnu zaštitu (YPG), sirijski ogranak PKK, imali su uspjeha u borbi sa IS milicijom. Kao reakcija na to proširio se IS prvo u Iraku gdje na početku nije bilo otpora: to je ležalo prije svega na lošem stanju lokalnih jedinica. Mnogi irački vojnici nisu bili više spremni da se bore za vladu u Bagdadu i dezertirali su. Tako je IS palo u ruke teško naoružanje i moderne američke strojnice. Sada su džihadisti bolje opremljeni nego kurdski Pešmerga , sirijski YPG ili druge sirijske pobunjeničke grupe.

spiegel.de

tačno.net
Autor 8.10.2014. u 11:42