Profesor sa Harvarda optužen da je lagao o svojim vezama sa Kinom

RSE
Autor 22.12.2021. u 09:44

Profesor sa Harvarda optužen da je lagao o svojim vezama sa Kinom

Foto Agencije

Profesor američkog Univerziteta Harvard osuđen je u utorak zbog optužbi da je lagao o svojim vezama s kineskim programom zapošljavanja.

Savezna porota u Bostonu proglasila je Charlesa Liebera, poznatog nanoznanstvenika i bivšeg predsjednika odjela za hemiju Harvarda, krivim po svih šest tačaka s kojima se suočio, uključujući da je dao lažne izjave vlastima i podnio lažne porezne prijave.

Tužioci su rekli da je Lieber, u svojoj potrazi za Nobelovom nagradom, 2011. godine pristao da postane “strateški naučnik” na Tehnološkom univerzitetu Wuhan u Kini i da je preko njega učestvovao u kineskoj akciji zapošljavanja pod nazivom Program hiljadu talenata.

Tužioci kažu da Kina koristi taj program da regrutuje strane istraživače kako bi podijelili svoje znanje sa Kinom. Učešće nije zločin, ali tužioci tvrde da je Lieber (62) nezakonito lagao vlastima o svojoj umiješanosti.

Advokat odbrane Marc Mukasey rekao je da su tužioci “izopačili” dokaze kako bi dokazali Lieberovu krivicu, da im nedostaju ključni dokumenti koji bi potkrijepili njihove tvrdnje i da su se previše oslanjali na “zbrkani” intervju FBI-a sa naučnikom nakon njegovog hapšenja.

Optužen je u januaru 2020. kao dio “Kineske inicijative” Ministarstva pravde SAD-a, pokrenute za vrijeme administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa kako bi se suprotstavio kineskoj “ekonomskoj špijunaži” i “krađi istraživanja”.

Administracija predsjednika Joea Bidena nastavila je inicijativu, iako je Ministarstvo pravde reklo da preispituje svoj pristup.

Kritičari tvrde da inicijativa šteti akademskim istraživanjima, rasno profiliše kineske istraživače i da su neki naučnici terorisani.

Tužioci su rekli da je Lieber lagao o svojoj ulozi u programu regrutacije kao odgovor na upite američkog ministarstva odbrane i američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, koji su mu dodijelili 15 miliona dolara u grantovima za istraživanje.

Tokom intervjua sa agentima FBI-ja nakon njegovog hapšenja, Lieber je rekao da je bio “mlađi i glup” kada se povezao sa univerzitetom u Wuhanu i vjerovao da će njegova saradnja povećati njegovo priznanje.

Kroz tu školu primao je do 50.000 dolara mjesečno plus 158.000 dolara godišnjih troškova života, a platu je primao polovinu u gotovini, a pola u depozitima na račun u kineskoj banci, rekli su tužioci.

Međutim, rekli su da Lieber nije prijavio svoju platu u poreznim prijavama za 2013. i 2014. i dvije godine nije prijavio bankovni račun.

Izvor: Reuters – RSE
RSE
Autor 22.12.2021. u 09:44