Proglašeno vanredno stanje u Limi i drugim oblastima

RSE
Autor/ica 15.1.2023. u 10:18

Izdvajamo

  • Protesti su izbili 7. decembra posle svrgavanja i hapšenja socijalističkog predsednika Pedra Kastilja optuženog da je pokušao da izvede državni udar kada je želeo da raspusti parlament koji se spremao da ga smeni.

Povezani članci

Proglašeno vanredno stanje u Limi i drugim oblastima

Foto: AP

Peruanska vlada je u subotu uveče, 14. januara, proglasila vanredno stanje u glavnom gradu Limi i još nekim oblastima zbog velikih demonstracija protiv predsednice Dine Boluarte u kojima je stradalo najmanje 42 ljudi poslednjih pet nedelja.

Merom, koja je uvedena na 30 dana, dozvoljeno je vojsci da interveniše da održava red i suspendovano je više ustavnih prava kao što su sloboda kretanja i okupljanja i nedodirljivost doma.

Vanredno stanje uvedeno je ukazom objavljenim u zvaničnom glasniku, a pored glavnog grada na snazi je i u departmanima Kusko i Puno na jugu, kao i u luci Kalao pored Lime.

Više od 100 blokada na putevima ograničavaju saobraćaj širom zemlje, uglavnom na jugu, epicentru protesta, ali takođe i oko glavnog grada Lime, javlja agencija Frans pres (AFP).

Vlasti su, ipak, ponovo otvorile u subotu međunarodni aerodrom u Kusku koji je od vitalnog značaja za peruanski turistički sektor.

Protesti su izbili 7. decembra posle svrgavanja i hapšenja socijalističkog predsednika Pedra Kastilja optuženog da je pokušao da izvede državni udar kada je želeo da raspusti parlament koji se spremao da ga smeni.

Boluarte je bila Kastiljova potpredsednica i potiče iz iste levičarske partije kao on, i prema Ustavu je preuzela mesto predsednika, međutim demonstranti koji u njoj vide “izdajicu” traže da ode kao i da odmah budu organizovani izbori.

Boluarte za sada odbija da podnese ostavku.

RSE

RSE
Autor/ica 15.1.2023. u 10:18