Prognoza nadmašena: Kina već opet javlja visoki gospodarski rast

Benjamin Bidder /dpa-AFX
Autor 16.7.2020. u 11:54

Prognoza nadmašena: Kina već opet javlja visoki gospodarski rast

Radnici na gradilištu u  Pekingu – Foto: CARLOS GARCIA RAWLINS/ REUTERS

Dok je potpuno nejasno da li će SAD dobiti Corona virus pod kontrolu njihov rival Kina već objavljuje impresivne gospodarske podatke.

Piše: Benjamin Bidder /dpa-AFX – 16.07.2020.

Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Prvi put nakon početka akutne faze Corona krize kinesko gospodarstvo je opet raslo. Kako je pekinški statistički ured u četvrtak objavio učinak gospodarstva u drugom kvartalu porastao je značajno za 3,2 posto u odnosu na prošlu godinu. Time je oporavka ispao nešto bolji nego što su stručnjaci očekivali. Zbog pandemije Corone drugo najveće svjetsko gospodarstvo doživjelo je, kao i mnoge druge države, istorijski ekonomski pad.

Prvi put od početka zvaničnog praćenja podataka iz 1992. godine Kina je u prvom kvartalu imala gospodarstveni pad (minus 6,8 posto). U zbiru za prvo polugodište to daje minus od 1,6 posto, kako saopštava statistički ured.

Rast u drugom kvartalu ispada za kineske uslove ipak prilično blag. Gospodarstvo Narodne Republike raslo je prošle godine, prema zvaničnim podacima, za 6,1 posto. Međutim gledajući na globalnu pandemiju Corone analitičari vrjednuju nove podatke o rastu kao jasan znak oporavka.

Izvoz i uvoz opet u plusu

Kinesko gospodarstvo se opet pokreće jer je zemlja pandemiju Corone u velikoj mjeri stavila pod kontrolu. Danas jedva da ima novih infekcija tako da se život i gospodarske aktivnosti opet normalizuju. Rast u Kini je poguran domaćom potražnjom i rastom industrijske proizvodnje i uslužnih djelatnosti. Jasno se primjećuje uticaj mjera potpore koje je vlada usvojila zbog izbijanja Corone.

Da polako opet ide na gore ukazali su u utorak novi podaci za vanjsku trgovinu: Uvoz i uvoz najveće trgovinske nacije ležali su u junu prvi puta ponovo u plusu. Računato u američkim dolarima izvoz je porastao za 0,5 posto sa istim periodom prošle godine. Uvoz je rastao neočekivano jako za 2,7 posto. Stručnjaci su ustvari računali sa jakim minusom kod izvoza kao u prethodnim mjesecima.

Uprkos poboljšanju mora se kinesko gospodarstvo prilagoditi i dalje na rizike koje je teško iskalkulisati. Stručnjaci naprimjer navode neizvjesnosti kroz sporove između SAD i Kine u trgovini i tehnološkom sektoru kao i mogući dalji pad svjetskog gospodarstva. Mnoga preduzeća bore se za opstanak, milioni ljudi su bez posla. Također postoji opasnost novog vala Corone u jesen i zimu, kada bude hladnije vrijeme.

Spiegel.de

Benjamin Bidder /dpa-AFX
Autor 16.7.2020. u 11:54