Proizvođač auto stakala Saint – Gobain investira u Češkoj: Ubijedili su ga investicioni podsticaji i spreman je da zatraži nove

Petr Zenkner
Autor 27.12.2017. u 09:47

Proizvođač auto stakala Saint – Gobain investira u Češkoj: Ubijedili su ga investicioni podsticaji i spreman je da zatraži nove

Foto: Saint-Gobain 

Tomaš Rosak: Generalni direktor Saint – Gobain za Češku, Slovačku i Mađarsku očekuje za ovu godinu bolje rezultate nego u 2016.

Piše: Petr Zenkner
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Za francusku grupaciju Saint – Gobain u Češkoj se uglavnom veže prozvodnja automobilskih stakala i staklenih tehničkih vlakana za građevinarstvo. To je profitabilno preduzetništvo koje je lani dostiglo ukupan prihod od 15 milijardi kruna (1,1 milijardu KM) i dobitak od 2,5 milijardi kruna (180 miliona KM). A ove godine ti rezultati bi po riječima generalnog direktora Tomaša Rosaka mogli biti u prosjeku za desetinu bolji.

Boljim rezultatima pridonose i investicije koje je češki menadžment Saint – Gobaina uspio obezbjediti u okviru koncerna. A također i dva investiciona podsticaja u visini od 348 miliona kruna (26 miliona KM) od  češke države. One su išle u dvije glavne tvornice u Češkoj – u „Sekurit“ Horovice i „Adfors“ Litomyšl.

 „To je bio snažan argument u okviru koncerna,“ navodi Rosak govoreći o izgradnji potpuno automatizovane proizvodne linije u tvornici „Sekurit“ u Horovicama. Za nju je firma od države dobila 280 miliona kruna (21 milion KM) na povratu poreza. Ukupna investicija Saint – Gobain u novu liniju u tvornici automobilskog stakla bila je oko 1 milijarde kruna (76 miliona KM).

Veliku konkurenciju u borbi za investicije predstavljala je uglavnom Poljska u kojoj je Saint – Gobain već od devedesetih veoma jak. I to uprkos tomu što Francuzi svojevremeno nisu uspjeli da kupe firmu Sklo Union Teplice. Ta firma danas pripada koncernu AGC Glass Europe a između ostalog je i značajan konkurent francuskom koncernu u isporukama za proizvođače automobila.

Automatizovana linija

Nakon investicije 2016. godine proizvodnja u Horovicama se skoro udvostručila a tvornica proizvodi oko dva miliona vjetrobrana godišnje. Automatizovana linija pritom na jednu smjenu zapošljava samo sedam radnika što ovu investiciju čini jednim od uspješnih primjera robotizacije u Ćeškoj.

Tvornica u Horovicama je iznikla na zelenoj livadi radi isporuka za Škoda Auto. Kasnije je počela specijalizacija uglavnom na luksuzne modele kao što su Bentley ili Ferrari što je značilo i veću maržu. Isporuke za Škodu danas predstavlja manje od deset procenata proizvodnje, ostatak ide na izvoz. „Zahvaljujući investicionim podsticajima Sekurit je za koncern postao ekskluzivnom tvornicom za cijelu Evropu“, navodi Rosak.

Osim vjetrobrana u Horovicama se proizvodi i najviše staklenih krovova za auta u Evropi. Za njima je potražnja ne samo zbog estetike i dizajna nego i zbog težine što posebno važi kod elekromobila. Ti automobili se u Češkoj još ne proizvode ali tvornica Saint – Gobain u Meksiku pripada glavnim isporučiocima za pionira alektroauta, firmu Tesla.

Najveći ukupan prihod koncerna u Češkoj ostvaruje proizvodnja staklenih vlakana i mreža za građevinarstvo u okviru firme Saint – Gobain Adfors u Litomyšli. I ovdje je dobijen investicioni podsticaj za proširenje proizvodnje u visini od 104 miliona kruna (8 miliona KM). Upravo na osnovu toga dobijena je milijardova investicija koja je povečala proizvodnju vlakana za trećinu.

Novi podsticaj?

Trećim ključnim sektorom Saint – Gobain u Češkoj je proizvodnja maltera, izolacija i sadrokartona. Za razliku od autostakala i staklenih vlakana ona mnogo više zavisi od češkog tržišta. Međutim sa ovom proizvodnjom je povezan i niz inovacija do kojih firma investira godišnje više od 200 miliona kruna (15 miliona KM) odnosno pet do sedam procenata ukupnog prihoda.

Tomaš Rosak smatra da će Saint – Gobain u budućnosti zatražiti i investicione podsticaje u domenu inovacija građevinskih materijala, „U Češkoj imamo razvojni centar za bazaltnu vatu koja pripada znački Isover. Procjenjujemo dalje investicije a interesuju nas investicioni podsticaji,“ kaže Rosak.

ihned.cz

Petr Zenkner
Autor 27.12.2017. u 09:47

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija