Projekat od 42 milijarde dolara: Kina hoće da gradi najduži podmorski tunel na svijetu

tačno.net
Autor 12.7.2013. u 08:59

Projekat od 42 milijarde dolara: Kina hoće da gradi najduži podmorski tunel na svijetu

Luka u Dalianu: Put do Yantai kraći za hiljadu kilometara

Dužina 123 kilometra a cijena 42 milijarde dolara – Kina očigledno želi da gradi najduži podmorski tunel na svijetu. On treba da skrati put između gospodarskih metropola Dalian i Yantai za oko hiljadu kilometara.

By: fdi/Reuters

Preveo: Ešref Zaimbegović

Kina se očigledno odlučila da gradi najduži podmorski tunel na svijetu. Za to će drugo  najveće narodno gospodarstvo na svijetu, prema izvještajima medija, investirati 260 milijardi yuana ili preračunato 42 milijarde dolara. Prema izvještaju online magazina “China Economic Net”   tunel u dužini od 123 kilometra treba da presječe zaliv Bohai i spoji lučki grad Dalian sa gospodarskim središtem Yantai. U izvještaju se ne govori o tome koliko dugo bi gradnja trajala.

Planovi za jedan takav tunel postoje već određeno vrijeme. Još 1994. Kina je najavila gradnju a tada je vlada Kine računala sa troškovima od oko 10 milijardi dolara i završetkom gradnje 2010. godine. U naredne dvije decenije projekat se nije pomakao dalje od faze planiranja. Prema izvještajima, do sada ne postoje izrađeni detaljirani planovi – zbog toga je otvoreno pitanje radi li se kod pomenute 42 milijarde dolara o procjeni ili su već zaključene investicije u ovoj veličini.

Rekordni tunel bi trebao skratiti put između dvije gospodarske metropole za oko hiljadu kilometara. I Dalian i Yantai imaju više od šest miliona stanovnika,  Dalian ima osim toga i jednu od najvažnijih trgovinskih luka. Prema izvještaju mogli bi se troškovi gradnje kroz naplatu naknade za korištenje tunela relativno brzo pokriti. Tako Wang Mengshu iz Kineske inžinjerske akademije procjenjuje godišnje prihode od putarine na oko 20 milijardi yuana ili preračunato 3,3 milijarde dolara. To bi značilo da bi se gradnja amortizovala za 12 do 14 godina.

I nikaragvanski kanal gradiće kineski konzorcijum

Ako bi se planovi realizovali bila bi dužina dosadašnjeg rekorda kod podmorskih tunela za nekoliko puta prekoračena. Do sada je bio Seikan tunel između japanskih ostrva Honshu i Hokkaido najduži te vrste. Tunel pod La Manchem  između Engleske i Francuske je sa 51 kilometrom samo nešto kraći. Međutim ako se kao mjerilo uzme čista trasa pod morem bio bi tunel pod La Manchem najduži podmorski tunel na svijetu pošto Seikan tunel u velikoj mjeri ide ispod kopna.

Najduži brdski tunel na svijetu nalazi se u Švajcarskoj: Lötschberg – osnovni tunel je dugačak skoro 35 kilometara. Kada, kako se prdviđa 2017. bude završen Gotthard – osnovni tunel on će sa dužinom od 57 kilometara preuzeti primat.

Prije kratkog vremena izazvao je uzbuđenje jedan drugi infrastrukturni projekat sa kineskim učešćem koji može biti rekordni. Vlada srednjoameričke Nikaragve povjerila je jednom kineskom konzorciju gradnju kanala između Atlantika i Pacifika. Koncesija u trajanju od 50 godina pripala bi tom konzorciju a time bi se stvorila konkurencija Panamskom kanalu.

spiegel.de

tačno.net
Autor 12.7.2013. u 08:59