Pronađena crna kutija srušenog malezijskog aviona

tačno.net
Autor 18.7.2014. u 09:06

Pronađena crna kutija srušenog malezijskog aviona

Malezijski putnički avion, koji je letio na liniji Amsterdam-Kuala Lumpur, srušio se u četvrtak u istočnoj Ukrajini, oko 60 kilometara od granice s Rusijom. Niko od putnika i članova posade nije preživio nesreću.

Proruski separatisti su kazali u četvrtak kako su pronašli drugu crnu kutiju kada je malezijski avion oboren na tlo, u nesreći u kojoj je poginulo 298 ljudi, javlja Reuters.Uzrok pada aviona nije bio odmah razjašnjen. Ukrajina je optužila proruske separatiste koji kontrolišu područje na kojem je avion srušen, što su oni negirali.

Američke vlasti su izjavile kako su avion oborila raketa zemlja-zrak, ali još uvijek rade na tome da se otkrije sa čije je strane došla.

Akciji izvlačenja tijela su se pridružili i rudari rano u petak ujutro. Policija i timovi za spašavanje pokrivaju pogođeno područje, tražeći krhotine i povrijeđena tijela.
Novinar Associated Pressa je kazao kako je vidio tijela i dijelove tijela rasute svuda po polju izvan sela Rozsypne oko 4 kilometra udaljenosti od mjesta nesreće.

“Crni dan” za Nizozemsku

Među 298 putnika u nesreći malezijskog aviona, bila su 154 Nizozemca, 27 Australaca, 23 Malezijca, 11 Indonežana, šest Britanaca, tri Filipinca i jedan Kanađanin, dok je nacionalnost ostalih 47 putnika zasad nepoznata, objavio je voditelj evropskih poslova malezijskog avioprijevoznika.Holandski premijer Mark Rutte izjavio je kako je četvrtak bio “crni dan” za Holandiju, a pad malezijskog aviona vjerojatno najgora avionska nesreća u nizozemskoj historiji.

“Ovaj predivni ljetnji dan završio je na najcrnji mogući način” rekao je nizozemski premijer Mark Rutte u svom obraćanju novinarima na aerodromu Shiphol u Amsterdamu, s kojeg je avion poletio, javlja agencija Hina.

Na svih vladinim zgradama u Holandiji zastave će biti spuštene na pola koplja zbog smrti 154-ero državljana te zemlje.

tačno.net
Autor 18.7.2014. u 09:06

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija