Propagandni video: Njemački džihadist poziva muslimane u borbu u Siriji

tačno.net
Autor 9.12.2013. u 17:05

Propagandni video: Njemački džihadist poziva muslimane u borbu u Siriji

Džihadist Cuspert: “ Malo mozga mi je iscurilo”

Teško je povrijeđen, ali je na životu. Njemački salafist Denis Cuspert javio se sa novim videom iz sirijskog građanskog rata. Prije toga špekulisalo se da je poginuo. Savezna kriminalistička agentura upozorava na ovog nekadašnjeg repera.

Pišu: Christoph Sydow i Jörg Diehl
Preveo: Ešref Zaimbegović

 “Ja sam samo malo oduzet”: sa jednim video intevjuem koji traje  više od jednog sata odbacio je njemački džihadist Denis Cuspers glasine da je ubijen u Siriji. Video je postavila u nedjelju na internet islamistička propagandna grupa “Globalen Islamischen Medienfront”.

Cuspers je bio prije nekoliko sedmica, prilikom jednog bombardovanja na sjeveru Sirije, teško povrijeđen. „Glava mi je bila otvorena i izašlo je malo mozga“, kaže Cuspers, koji se unazad nekoliko godina zove Abu Talha al-Almani. Bio je u nekoliko bolnica i četiri do pet dana ležao je u komi. Na videu se može vidjeti da mu je povrijeđeno desno oko. Uz to je vidljivo da mu je lijeva strana tijela djelomično oduzeta.

38 – godišnjak je jedan od najpoznatijih njemačkih salafista. U kompjuterskom sistemu policije je za Denisom Mamadou Gerhard Cuspertom od juna 2012. raspisan nalog za hapšenje. On se tada prvo prebacio u Egipat a kasnije dospio u Siriju. Poslednji puta izazvao je Cuspers pozornost u Njemačkoj u maju 2012. kada je nastupio kao kolovođa prilikom demonstracija  i nereda salafista u Bonu. Od tada policija vodi postupak protiv njega zbog ozbiljnog narušavanja mira u zemlji.

Cuspers poziva muslimane na iseljavanje iz Njemačke

U Belinu je Cuspers već godinama bio u fokusu vlasti zbog krađa, provala, pljačke, iznuđivanja, tjelesnih povreda i pokušaja ubistva. Pod imenom Deso Dogg pjevao je kao gangsta – reper o ženama i drogi. Istražioci ga uvrštavaju u “konzumente opojnih sredstava” kako stoji u jednom internom dokumentu njemačke policije u kome se upozorava na Cuspersovo nasilje i “eksplozivna sredstva”.

U video intervjuu Cuspers kaže da ga nalog za hapšenje ni najmanje ne zanima. Umjesto toga on prijeti njemačkim uredima: “Vi ćafiri (nevjernici prim.prev.) imate također nalog za hapšenje od islamske države. I mi ćemo taj nalog, ako Bog da, provesti.”

Nije jasno gdje Caspers momentalno boravi u Siriji. Za vrijeme intervjua on sjedi na jednoj terasi a u pozadini se vide pošumljeni brežuljci. “Mi živimo u vili na ivici bojnog polja”, kaže on.

Cuspers poziva muslimane u Njemačkoj da napuste zemlju. ”Iseljavajte se! Tražite bolje mjesto, svijet je dovoljno veliki. Turska je slična zemlji islama. Idite prvo tamo a poslije ćemo vidjeti”, savjetuje salafista.

Njemački muslimani bi najbolje služili svojoj religiji ako bi se priključili borbama u Siriji, kaže Cuspers. “Povedite vaše žene i djecu sa sobom, djeca će imati šta raditi u slobodno vrijeme. ”I žene mogu biti korisne – i kada samo čiste kuću”.

Cuspers odlučno pobija da se priključio Slobodnoj sirijskoj armiji (FSA) koja se bori protiv diktatora Baschar al-Assada. Umjesto toga on pripada mudžahedinima, vojnicima Alaha u Siriji. On odbacuje FSA jer oni žele Siriju pretvoriti u demokratsku državu. “Mi uopšte ne težimo prema demokratiji”, kaže Cuspers.

U poslednje vrijeme Cuspers je nastupao u propagandnim video snimcima i pozivao na samoubilačke atentate: “Aktiviram bombu usred gomile ljudi”, najavio je naprimjer u augustu. Ovi nastupi su doveli do toga da Savezni ured za kriminal (BKA) plakatima upozorava na ekstremiste. Prije svega saveznici ali također i saradnici njemačkih ambasada i pripadnici njemačke vojske u inostranstvu trebaju biti senzibilirani za ovu apstraktnu opasnost.

BKA se boji fanatiziranih pojedinaca

Posebnu brigu sigurnosnim službama predstavljaju božji ratnici koji se vraćaju u Njemačku a sakupljali su borbena iskustva u Siriji ili u graničnoj oblast između Afganistana i Pakistana. Njemačka može u svakom trenutku postati cilj džihadističkog nasilja, stoji u jednom povjerljivom izvještaju BKA. Stalni pozivi na sveti rat na internetu još nisu izgubili na snazi kao što pokazuju planirani napadi na ekstremne desničarske političare.

Prema BKA veliki uticaj se pripisuje vodećim osobama u salafističkom miljeu kao što je Mohamed Mahmoud i Cuspers. Mahmoud je trenutno u jednom turskom zatvoru. “Kad budemo imali mogućnosti mi ćemo te osloboditi”, poručio je Cuspers sa plačnim glasom.

Radikalna videa i poruke Mahmouda i Cuspersa mogli bi potencijalnim atentatorima dati potreban impuls. Oslovljeni su „mladi ljudi koji u globalnom džihadu nalaze kompenzaciju za neuspjeh u društvenom životu“, smatraju branioci države. Međutim, spontani napadi fanatiziranih pojedinaca teško se mogu spriječiti policijskim i špijunskim sredstvima.

Na najnovijem videu je posebno značajno da je titlovan na engleski jezik. Očigledno je da se salafisti ne obraćaju samo muslimanima u Njemačkoj nego i u drugim zapadnim državama.

Sam Cuspers poriče u videu da ima namjeru da se vrati u Njemačku. Kada šarijat, islamsko pravo, bude uspostavljeno u cijeloj Siriji on ide dalje u Irak ili Palestinu, najavljuje Cuspers. Međutim on ne vjeruje da će preživjeti rat u Siriji.

 

spiegel.de

tačno.net
Autor 9.12.2013. u 17:05