Propao pokušaj ukidanja “Obamacarea”

tačno.net
Autor 28.7.2017. u 10:05

Propao pokušaj ukidanja “Obamacarea”

foto: N1

Republikanci u američkom Senatu nisu sakupili dovoljno glasova za ukidanje zakona o zdravstvenom osiguranju poznatom kao “Obamacare”, čime je okončana sedmogodišnja inicijativa za poništavanje tog dokumenta.

Tri republikanca prešla su na stranu opozicije, pa je konačan ishod izjašnjavanja bio 49 glasova za ukidanje zakona i 51 protiv.

Republikanci u Senatu odlučili su da stave na glasanje ublaženi prijedlog o ukidanju pojedinih odredbi zakona čiji je inicijator bio prethodni predsjednik SAD Barack Obama.

Nije bilo konsenzusa o sveobuhvatnom poništavanju “Obamacarea”, a Predstavnički dom je u maju usvojio ublaženi prijedlog zakona.

“Jasno je da je ovo razočaravajući trenutak”, rekao je za govornicom poslije glasanja lider većine u Senatu Mitchell McConnell.

Predsjednik Donald Trump prethodno je snažno podržao prijedlog za ukidanje “Obamacarea”.

“Naprijed republikanski senatori, naprijed! Završite to poslije čekanja od sedam godina. Dajte Americi dobro zdravstveno osiguranje”, napisao je Trump na “Twitteru”, prenosi Sputnjik.

Predloženim zakonom bilo je predviđeno ukidanje kazni za Amerikance koji ne žele da plaćaju zdravstveno osiguranje i za poslodavce koji trenutno imaju obavezu da njihovi radnici budu osigurani.

ba.n1info.com

Tagovi:
tačno.net
Autor 28.7.2017. u 10:05