Proruski separatisti pripremaju nedjeljni referendum

tačno.net
Autor 10.5.2014. u 08:14

Proruski separatisti pripremaju nedjeljni referendum

Separatisti tog područja odlučili su se držati plana o referendumu o nezavisnosti predviđenom za nedjelju na istoku Ukrajine, usprkos pozivu ruskog predsjednika Vladimira Putina da ga odgode

SEVASTOPOLJ – Proruski separatisti s istoka Ukrajine u subotu pripremaju nedjeljni referendum o nezavisnosti, dok ukrajinski vojnici nastavljaju operacije nakon smrtonosnih sukoba u petak u Mariupolju.

Taj je grad na jugoistoku zemlje bio poprište žestokih sukoba, posebice kad je šezdesetak pobunjenika opremljenih automatskim oružjem napalo lokalno sjedište policije.
U tim sukobima poginulo je 20 napadača i jedan policajac, po ukrajinskom ministru unutarnjih poslova Arsenu Avakovu.

Separatisti tog područja odlučili su se držati plana o referendumu o nezavisnosti predviđenom za nedjelju na istoku Ukrajine, usprkos pozivu ruskog predsjednika Vladimira Putina da ga odgode.

Putin je u petak izazvao ljutnju Kijeva doputovavši na Krim prvi put nakon pripojenja tog poluotoka Rusiji u ožujku.

U Sevastopolju je ruski predsjednik sudjelovao u proslavi pobjede nad nacistima 1945., koja se u bivšem SSSR-u slavi 9. svibnja.

Putin je ocijenio da je pripojenje bilo čin »vjernosti povijesnoj istini«. Ističući da Rusija poštuje prava i interese drugih zemalja, kazao je da očekuje i poštivanje njezinih »legitimnih interesa«.

Kijev je smjesta osudio »flagrantno kršenje ukrajinskog suvereniteta koje dokazuje da Rusija ne želi iznaći diplomatska rješenja«.

SAD je također osudio posjet koji je samo »pojačao napetost«.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen podsjetio je da NATO ne priznaje »rusko pripojenje Krima«.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je ovog tjedna žaljenje zbog najave parade na Krimu dok područja na istoku Ukrajine, gdje Kijev i Zapad optužuju Moskvu za poticanje separatizma, tonu u nasilje.

HINA

tačno.net
Autor 10.5.2014. u 08:14