Prosječna plata od 40.000 kruna (3.000 KM) nije dovoljna. Radnici Škode hoće povećanje od 18 posto

ČTK
Autor 25.1.2018. u 14:01

Prosječna plata od 40.000 kruna (3.000 KM) nije dovoljna. Radnici Škode hoće povećanje od 18 posto

Foto:  František Vlček, MAFRA

Sindikalisti mladoboleslavske tvornice automobila Škoda auto predali vodstvu firme svoje zahtjeve vezane za rast plata u ovoj godini. Tarifnim radnicima hoće da obezbjede povećanje plata za 18 posto. Sama tarifa bi trebala rasti za 14 posto a ostala četiri procenta sindikalisti hoće obezbjediti naprimjer povećanjem ličnog vrednovanja. To je objavio u četvrtak tjednik „Škodin sindikalist“.

Izvor: ČTK
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Sindikalisti bi htjeli povećati prosječan iznos ličnog vrednovanja sa sadašnjih 15,3% na 16% od aktualne platne tarife a ukinuti umanjivanje garantovanog bonusa za one koji su zaposleni manje od godinu dana. Takođe traže isplatu dvije vanredne premije kao prošle godine kada su zaposleni dobili premije u prosjeku oko 90 000 kruna (7 000 KM).

Prosječna bruto plata proizvodnog radnika u Škodi je prošle godine bila, uključujući sve bonuse, u nekim tarifnim klasam oko 40 000 kruna (3 000 KM).

Novi dogovor o platama treba da važi od 1. aprila ove godine do 31. marta 2019. Sindikati i rukovodstvo firme tako imaju oko dva mjeseca za pregovaranje. Sindikalisti pritom ne isključuju i odlučnije korake u toku pregovaranja.

„Zasada ne znamo kako će se u pregovaranju postaviti firma, kako će gledati na naše zahtjeve a sa kakvim zahtjevima će ona doći. U svakom slučaju radićemo prema zakonu i imamo pripremljenu cijeli niz koraka“, rekao je predsjednik savjeta preduzeća Jaroslav Povšik.

Prijetnja štrajkom

Dodao je da u slučaju da bude potrebno nije isključena ni obustava rada. „Zauzećemo livade oko osmog i jedanaestog ulaza i krenućemo prema nekom rezultatu ili do kad nam radnici ne kažu da je dosta. Planiraćemo nekoliko dana obustave rada što bi za firmu bio veliki udarac“, rekao je on.

U decembru je u tvornici završena prva faza kolekivnog pregovaranja sa sindikatima koja se odnosila na radno vrijeme i socijalne troškove. Sindikalisti su u tom prvom dijelu uspjeli povećeti premije za radni rezultat na 10 000 kruna (750KM) a istovremeno su se od januara povećali dodaci na rad u višesmjenim sistemima.

Povečala se i premija za fleksi konto što je noćna smjena u petak u Mladoj Boleslavi koja je iznad klasičnog sistema smjena. Premija se povećala za 100 kruna tako da će od januara iznositi 1 300 kruna (100 KM). Škoda auto, koja  je jedan od najvećih poslodavaca u Češkoj, je u sastavu njemačkog koncerna Volkswagen. U tri tvornice u Češkoj zaposleno je oko 30 000 radnika. Škoda proizvodi i u Kini, Rusiji, Slovačkoj, Alžiru, Indiji i to većinom putem koncernovih partnera a u Ukrajini i Kazahstanu u saradnji sa mjesnim partnerima. Škoda je prošle godine isporučila 1 200 500 automobila.

idnes.cz

ČTK
Autor 25.1.2018. u 14:01