Prosudite sami

Almir Methadžović
Autor 27.11.2016. u 14:56

Prosudite sami

Foto: listindiario.com

U španskojm jeziku postoji izreka „ Más vale malo conocido que bueno por conocer“, što u prijevodu znači „bolje loše a poznato nego dobro koje će se tek upoznati“. Inačica ove izreke na engleskom jeziku je „better the devil you know, than the devil you don’t  know“- „bolje đavo kojeg znaš nego đavo kojeg ne znaš.“ Prosudite sami!

Umro je Fidel Castro. Tim povodom je Radnička fronta objavila vrlo interesantan, ideološki motiviran tekst. I sâm sam, ne tako davno, na našem portalu objavio članak u vezi budućnosti Kube, koji mi se danas čini vrlo aktualnim. Bilo kako bilo, bez ikakve sumnje se može konstatirati da Kubu očekuje vrijeme promjena. Uskoro će svijet vidjeti da li je kubansko društvo nešto/išta naučilo iz tranzicijskih grešaka bivših socijalističkih država, ili će se sudbina ove posljednje socijalističke zemlje svesti na onu poznatu rečenicu bivšeg premijera Ruske Federacije, Viktora Černomirdina, koji je početkom devedesetih okarakterisao rusku monetarnu reformu riječima “Željeli smo najbolje a ispalo je kao i uvijek” – krilatica koja vjerodostojno opisuje veliki broj tranzicijskih društveno-političkih sudbina bivšeg socijalističkog bloka.

S druge strane, politička realnost Kube je od oslobođenja od Španije 1898. godine, uvijek bila usko – stegnuto – vezana za Sjedinjene Američke Države. Zbog toga je sigurno da će jedna od najvažnijih  varijabli kubanske tranzicije biti odnos SAD-a prema ovoj otočkoj zemlji od koje je razdvaja stotinjak kilometara, metaforički rečeno, mora punog istorijskih problema.

U tom smislu, i imajući u vidu da je na čelo SAD-a došao Donald Trump, jedna potpuno nepredvidljiva osoba čija politička platforma, iz rečenice u rečenicu, varira od nagodnog biznis dogovora do masivnog bombardovanja, a koja se okružila vrlo opasnim ljudima, sigurno nije zahvalno prognozirati budućnost kubansko-američkih odnosa, a samim tim i kubanske tranzicije. Ipak, kada je riječ o američkoj politici u odnosu na Kubu, možda se može izvući preliminarni zaključak iz odvojenih izjava koje kruže u američkim medijima povodom Fidelove smrti.

Barack Obama, predsjednik u odlasku izjavljuje: “Sada, u vrijeme smrti Fidela Castra, mi pružamo ruku prijateljstva kubanskom narodu. Mi znamo da ovaj trenutak ispunjava Kubance – na Kubi i u Sjedinjenim Državama – s jakim emocijama, prisjećajući se bezbroj slučajeva kojima je Fidel Castro uticao na živote individua, familija i kubanske nacije. Istorija će zapamtiti i prosuditi enormni impakt ove jedinstvene figure na narod i svijet oko njega. Skoro šest decenija, odnos između Sjedinjenih Država i Kube je bio obilježen razdorom i dubokim političkim neslaganjem. Tokom mog predsjedničkog mandata, mi smo jako radili da ostavimo prošlost iza nas, ostvarujući budućnost u kojoj je odnos naše dvije zemlje definiran mnogim stvarima koje dijelimo kao susjedi i prijatelji – familijarne veze, kulturu, trgovinu i zajedničku humanost. Ovaj angažman uključuje i doprinos američkih Kubanaca, koji su napravili toliko za našu zemlju i koji duboko brinu za svoje voljene  na Kubi. Danas mi izjavljujemo naše saučešće familiji Fidela Castra, naše misli i molitva su s kubanskim narodom. U danima koji dolaze, oni će se prisjetiti prošlosti i gledati u budućnost. I dok to budu radili, kubanski narod mora znati da oni imaju prijatelja i partnera u Sjedinjenim Američkim Državama.“

Riječi novoizabranog Predsjednika Donalda Trumpa nose malo drugačiju poruku: „Danas, svijet obilježava smrt brutalnog diktatora koji je oprimirao svoj narod skoro šest decenija. Ostavština Fidela Castra su streljački vodovi, krađe, nezamisliva patnja, siromaštvo i negiranje osnovnih ljudskih prava. Dok je Kuba totalitarni otok, moja nada je da današnji dan obilježava i odmak od horora koji je trajao previše, prema budućnosti u kojem će predivni kubanski narod konačno živjeti u slobodi koju toliko zaslužuju. Iako tragedija, smrt, i bol prouzročeni Fidelom Castrom ne mogu biti izbrisani, naša administracija će  napraviti sve da osigura da kubanski narod napokon počne svoj put prema prosperitetu i slobodi. Ja se priključujem mnogim američkim Kubancima koji su me tako velikodušno podržali tokom moje predsjedničke kampanje, uključujući i Asocijaciju veterana „Brigadu 2506“ koja me je podržala, u nadi da će se jednog dana uskoro vidjeti slobodna Kuba.“

Ovde treba napomenuti da je Brigada 2506 bila vojna formacija sačinjena od kubanskih egzilanata sponzoriranih američkom CIA-om, koja je 1961. godine izvršila oružani napad na Kubu u operaciji poznatoj kao „Invazija u Zaljevu svinja“; i koja je neslavno završila totalnim porazom napadača.

Budući Potpredsjednik Mike Pence je također prokomentirao Fidelovu smrt riječima: „Tiranin je mrtav. Nova nada sviće. Stajaćemo uz oprimirani kubanski narod za slobodnu demokratsku Kubu.“ Svoj tweet je završio riječima „Viva Cuba libre!“ „Živjela slobodna Kuba!“

U španskojm jeziku postoji izreka „Más vale malo conocido que bueno por conocer“, što u prijevodu znači „bolje loše a poznato nego dobro koje će se tek upoznati“. Inačica ove izreke na engleskom jeziku je „better the devil you know, than the devil you don’t  know“- „bolje đavo kojeg znaš nego đavo kojeg ne znaš.“ Prosudite sami!

Almir Methadžović
Autor 27.11.2016. u 14:56