Prosvjetni radnici u Nigeriji štrajkuju zbog otetih učenica

tačno.net
Autor 22.5.2014. u 08:45

Prosvjetni radnici u Nigeriji štrajkuju zbog otetih učenica

Članovi Sindikat prosvjetnih radnika Nigerije odlučili su da stupe u štrajk tražeći da učenice budu oslobođene i da se članovima porodica ubijenih učitelja na sjeveroistoku zemlje isplati novčana odšteta

Sindikat prosvjetnih radnika Nigerije (NOS) traži da se hitno oslobode učenice koje su militanti organizacije Boko Haram oteli prošli mjesec iz lokalnih škola u Chiboku.

Članovi Sindikat prosvjetnih radnika Nigerije tim povodom su odlučili da stupe u štrajk tražeći da učenice budu oslobođene i da se članovima parodica ubijenih učitelja na sjeveroistoku zemlje isplati novčana odšteta.

Predsjednik NOS-a Michael Olukoya je izjavio da prosvjetni radnici protestuju zbog otmice učenica i ubistva 173 učitelja u toj zemlji.

Sve škole u Nigeriji danas će biti zatvorene, a nastava u potpunosti obustavljena.

Sindikat prosvjetnih radnika Nigerije poručuje kako učenici moraju imati bolje uslove u školama.

Militanti Boko Haram prošlog mjeseca su kidnapovali više od 200 učenica u jednoj osnovnoj školi u gradu Chibok. Do sada je javnosti poznato da su djevojčice većinom bile katoličke vjeroispovijesti.

Sjedinjene Američke Države (SAD) stacionirale su oko 80 vojnika u Čadu u znak podrške spašavanju oko 200 djevojčica koje su prošlog mjeseca otete u Nigeriji.

Američki predsjednik Barack Obama je, vezano za ovo pitanje, poslao pismo predsjedniku Zastupničkog doma SAD-a Johnu Boehneru i Senatu te ih obavijestio o slanju oko 80 vojnika u Čad s ciljem određivanja mjesta gdje se nalaze otete djevojčice, ali i njihovog sigurnog oslobađanja.

Prema informacijama iz pisma, američki vojnici će na sjeveru Nigerije obavljati nadzor avionima.

Kako se navodi, američke snage će ostati u Čadu sve dok djevojčice ne budu oslobođene.

Nigerijska militantna organizacija Boko Haram djeluje u tri sjeveroistočne nigerijske regije Yobe, Borno i Adamava, u kojima je na snazi vanredno stanje od maja prošle godine.

Ove regije poprište su svirepih napada terorista, a podsjećamo da je više od 40 studenata nedavno ubijeno u napadu koji je izveden na jedan vladin studentski domova.

U napadima ove organizacije u posljednja tri mjeseca ubijeno je više od hiljadu ljudi.

AA

Foto: Reuters

tačno.net
Autor 22.5.2014. u 08:45