Protesti diljem SAD-a

tačno.net
Autor/ica 5.8.2013. u 11:35

Protesti diljem SAD-a

U najmanje 20 američkih gradova održani su protesti koje su organizovali aktivisti iz pokreta Četvrti amandman, a zbog nezakonitih tehnika nadgledanja koje provodi vlada Sjedinjenih Američkih Država.

Protesti, nazvani Dan 1984, po romanu Georgea Orwella o ultradmodernoj državi koja nadgleda svoje građane, održani su u nedjelju u New Yorku, San Franciscu, Los Angelesu, Washingtonu i drugim gradovima, javila je Fena pozivajući se na Russia Today.

Protest je organizovao pokret Četvrti amandman koji traži da se prestane s “neustavnim nadgledanjem digitalnih komunikacija”.

“Ovim protestima šaljemo vrlo glasno poruku našim predstavnicima da moraju obnoviti četvrti amandman i podržati usvajanje zakona o ukidanju dozvole Nacionalnoj sigurnost, i agenciji za masovno nadgledanje američkih i stranih građana, ako hoće da zasluže naše povjerenje, poručio je pokret na svom sajtu.
Pokret je počeo da se širi nakon što je bivši američki obavještajacEdward Snowden objelodanio da američka Nacionalna sigurnosna agencija prati telefonske razgovore i saobraćaj na internetu.

radiosarajevo.ba

tačno.net
Autor/ica 5.8.2013. u 11:35