Protesti i proslava na osmu godišnjicu kosovske nezavisnosti

tačno.net
Autor/ica 17.2.2016. u 10:33

Protesti i proslava na osmu godišnjicu kosovske nezavisnosti

Uz proslavu i proteste, a u senci hapšenja, Kosovo u sredu obeležava osmu godišnjicu nezavisnosti. Situacija je napeta pre svega zbog hapšenja poslanika i aktivista opozicionog pokreta Samoopredeljenje koja su se desila dan ranije.

Pored proslave u organizaciji Vlade Kosova, koja obuhvata paradu Bezbednosnih snaga Kosova, posetu palim borcima, te kulturno-umetnički program, u 14 sati počinju protesti ujedinjene opozicije sa kojih će se zatražiti ostavka Vlade Kosova zbog, kako su rekli, kršenja Ustava, a zbog Sporazuma sa Srbijom o Zajednici opština sa srpskom većinom.

Na svečanom prijemu povodom obeležavanja osme godišnjice nezavisnosti Kosova u utorak uveče predsednica Atifete Jahjaga je poručila da Kosovo nije vlasništvo nijednog političkog lidera, te da ono pripada njenim građanima koji su ujedinjeniji više nego ikada u odbijanju političkih podela.

Jahjaga je dodala da je Kosovo ove godine više nego ikada doživelo bol sazrevanja, uz razumljive nesuglasice i izazove usvojenog, ali netestiranog, Ustava. Taj Ustav, međutim, mora i dalje biti osnov za donošenje legitimnih odluka. Jahjaga je naglasila da rešenja treba da budu ustavna i institucionalna.

„Neosporivo je da nam je u ovoj fazi izgradnje države kao društvu potreban unutrašnji dijalog za naš put napred. Ali ova diskusija ne sme da ugrozi osnovni demokratski konsenzus, koji smo uspostavili u temelje državnosti Kosova i nad kojima smo izgradili naš državni i međunarodni legitimitet. Ne sme da se testira naše prijateljstvo sa našim saveznicima ili da se stavi pod sumnju naša opredeljenost da izgradimo demokratsku državu“, kazala je Jahjaga.

Ona je poručila da je Dan nezavisnosti dan radosti kada se građani trebaju osećati ponosnim zbog zajedničkih dostignuća, te pozvala na dostojanstvenu proslavu.

Premijer Kosova Isa Mustafa kazao je, između ostalog, da će se ’podignuta prašina na Kosovu uskoro sleći’ zato što država neće pokleknuti ni pred čijim nasiljem i inatom.

„Mi smo uspostavili demokratska pravila, zakone i Ustav. Jedino je to vodič za Kosovo, jer tako branimo republiku i činimo je dostojnim partnerom naših saveznika“, kazao je Mustafa na prijemu kojem je uz brojne zvanice prisustvovao i američki senator Bob Korker.

Senator Korker je rekao da je, iako nije bilo lako, na Kosovu postignut izvanredan napredak za kratko vreme. Senator Korker se takođe osvrnuo i na proteste građana.

„Imaju svako pravo da mirno protestuju, ali političke razlike se trebaju rešiti raspravom, a ne nasiljem. Dan nezavisnosti je Dan radosti i ne treba biti ispunjen nasiljem“, poručio je on.

Kosovska opozicija je, međutim, oštro osudila hapšenja aktivista Samoopredeljenja koja su se desila u ponedeljak, navodeći da ona dokazuju usku vezu vlasti sa pravosudnim organima.

Hapšenja su usledila zbog, kako kažu iz ovog pokreta, prevrtanja EULEX-ovih vozila 2009. godine.

tačno.net
Autor/ica 17.2.2016. u 10:33