Protesti širom Amerike: Pravda za Trayvona Martina!

tačno.net
Autor 15.7.2013. u 11:19

Nakon što je sud oslobodio Georgea Zimmermana (29), koji se teretio za ubistvo tamnoputog 17-godišnjeg Trayvona Martina, diljem SAD-a organizovani su protesti. Hiljade Amerikanaca od New Yorka do Los Angelesa protestovalo je zbog sudske odluke uzvikujući slogane poput “Pravda za Trayvona Martina”, “Ako nema pravde nema ni mira”.

Neki od demonstranata bili su obučeni u istu odjeću u kojoj je bio Martin u noći kada je ubijen.

Sud u Floridi proglasio je nevinim, po svim tačkama optužnice Georgea Zimmermana, čuvara mjesta Hispanik naseljenog bijelicima, uz obrazloženje da je on djelovao u samoodbrani. Zimmerman je terećen da je u februaru prošle godine ubio mladog tamnoputog Trayvona Martina koji je nenaoružan, sa kapuljačom na glavi išao u posjetu ocu.

Demonstrantima, koje su uglavnom činili afro-amerikanci, podršku je dalo i većinsko stanovništvo, bijelci.

U New Yorku su u nedjelju organizovani protesti na četiri različita mjesta. Protestima su uglavnom prisustvovali pripadnici crnačke populacije, ali podršku su pružili i bijelci. Govornici su na protestima još jednom ukazali da su stanovnici “drugog” sloja društva nezaštićeni, te da ropstvo još uvijek traje. Neki od demonstranata su na mjesto događaja, pored iscrtanog tijela Martina, postavili čokoladu i piće koje se on nosio sa sobom u noći ubistva.

Jedan dio demonstranata je pješačio do Times Squarea, te je jedna ulica bila zatvorena.

Demonstracije su protekle pod velikim sigurnosnim mjerama, ali bez incidenata.

Zimmermanu je, da je osuđen, prijetila kazna zatvora od 30 godina do doživotne.

tačno.net
Autor 15.7.2013. u 11:19