Protesti širom Njemačke zbog trgovinskog sporazuma sa SAD-om

tačno.net
Autor 19.4.2015. u 08:53

Protesti širom Njemačke zbog trgovinskog sporazuma sa SAD-om

Više hiljada ljudi učestvovalo je danas u protestnim šetnjama u Berlinu, Minhenu i drugim njemačkim gradovima, protestirajući protiv planiranog trgovinskog sporazuma između Evropske unije i SAD-a, za koji se demonstranti plaše da će ugroziti standarde na polju ekologije, rada i prehrambene industrije.

Otpor javnosti prema Transatlantskom trgovinskom i investicionom partnerstvu (TTIP) je posebno jak u Njemačkoj, djelimično zbog rastućeg antiameričkog raspoloženja, potaknutog otkrićem o prisluškivanju njemačkih vlasti od strane američkih obavještajaca, kao i strahovanja od digitalne dominacije firmi poput Googlea, prenio je Reuters.

Najnovije ankete pokazuju da 43 posto Nijemaca smatra da bi sporazum TTIP bio loš za njihovu zemlju, prema 26 posto koji taj dogovor vide kao pozitivan.

U Berlinu je oko 1.500 demonstranata formiralo ljudski lanac koji se prostirao od trga Potsdamer, pored ambasade SAD-a i Bradenburške kapije, pa sve do zgrade Evropske komisije.

U Minhenu se, prema procjeni policije, okupilo 3.000 demonstranata, dok organizatori protesta navode da ih je bilo 15.000.

Istovremeno su u protestima u Leipzigu, Stuttgartu, Frankfurtu i više njemačkih gradova učestvovale stotine ljudi, a protesti su održani i u nekim evropskim gradovima, iako su okupili manji broj ljudi.

Organizator protesta, organizacija “Atak”, nazvala je današnji dan “globalnim danom akcije protiv slobodne trgovine”, prenosi Tanjug.

klix.ba

tačno.net
Autor 19.4.2015. u 08:53