Protesti širom SAD zbog Trampove imigracione politike

tačno.net
Autor/ica 1.7.2018. u 14:03

Protesti širom SAD zbog Trampove imigracione politike

Foto: Reuters

Stotine hiljada demonstranata izašle su na ulice širom SAD, u znak protesta zbog razdvajanja dece od roditelja imigranata na američko-meksičkoj granici, zahtevajući od administracije predsednika Donalda Trampa da u najkraćem roku omogući ponovno spajanje imigrantskih porodica.

Više od 700 marševa održano je u subotu, u gradovima prijateljski nastrojenim prema migrantima kao što su Los Anđeles i Njujork, ali i u konzervativnoj Apalačiji i Vajomingu.

Okupili su se i u teksaškom gradu Mekalenu, u blizini centra u kojem se deca migranti drže u kavezima, kao i kod Trampovog odmarališta u Bedminsteru u saveznoj državi Nju Džersi, gde predsednik SAD provodi vikend.

Obučeni u belo, s pesnicama podignutim u vis, nosili su transparente “Nećemo više decu u kavezima” i “Šta je sledeće? Koncentracioni logori?”

Trampova “politika nulte tolerancije” prema migrantima na granici s Meksikom dovela je od sredine aprila do razdvajanja više od 2.000 dece od roditelja koji su ilegalno pokušali da uđu u SAD, uglavnom bežeći od nasilja, progona i teške ekonomske situacije u svojim zemljama.

Našavši se na meti žestokih kritika iz zemlje i inostranstva, Tramp je odustao od daljeg razdvajanja migranstkih porodica, a demonstranti su juče zahtevali od vlade da brzo ujedini razdvojene porodice.

RSE

tačno.net
Autor/ica 1.7.2018. u 14:03