Protesti u Njemačkoj protiv mjera ograničenja zbog pandemije

tačno.net
Autor/ica 3.5.2020. u 09:15

Protesti u Njemačkoj protiv mjera ograničenja zbog pandemije

foto: EPA-EFE

Kritičari primjećuju da na protestima protiv vladinih mjera sve veću ulogu igraju radikalno desni aktivisti i pobornici teorija zavjera.

Njemačkoj je u subotu održano nekoliko protesta protiv mjera ograničenja koje su uvele vlasti u pokušaju suzbijanja širenja korona virusa.

Najveći protest je održan u Stuttgartu gdje se, prema procjeni organizatora, okupilo oko 5000 građana, prenijela je Hina.

Organizator skupa, IT poduzetnik Michael Ballweg, rekao je da su građani došli na protest kako bi se suprotstavili ograničavanju temeljnih građanskih prava poput prava na proteste i slobodu vjeroispovijesti.

Prema navodima policije, protresti su prošli mirno uz pridržavanje pravila o održavanju razmaka.

Protest koji organizira udruženje Querdenker [onaj koji razmišlja drugačije] je grad Stuttgart isprva zabranio, ali je zabranu po hitnom postupku ukinuo Ustavni sud.

Teorije zavjere

Ballweg svoj pokret opisuje kao “nestranački”, dok kritičari primjećuju da na protestima protiv vladinih mjera sve veću ulogu igraju radikalno desni aktivisti i pobornici teorija zavjera.

U Berlinu se u središtu grada, slično kao i proteklih vikenda, okupilo nekoliko stotina osoba premda su bila dozvoljena samo dva okupljanja s po dvadeset sudionika.

Jedan od protesta u Berlinu je pod sloganom “Dosta diskriminacije ljudi-guštera” organizirala stranka Bergpartei.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor/ica 3.5.2020. u 09:15