Protesti u Sydneyu povodom posjeta izraelskog premijera Benjamina Netanyahua

tačno.net
Autor 23.2.2017. u 10:49

Protesti u Sydneyu povodom posjeta izraelskog premijera Benjamina Netanyahua

Foto: Rick Rycroft/AP

Stotine ljudi se okupilo u centru grada Sydney, protestujući povodom službenog posjeta izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Stotine pro-palestinskih aktivista okupilo se sinoć ispred vijećnice grada Sydneya da izraze svoje nezadovoljstvo povodom historijskog posjeta izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Mnogobrojna skupina protestnika mahala je zastavama i transparentima te pjevajući kretala se prema Pitt ulici, kroz centralnu biznis zonu i to sve uz pratnju policije.

Policija je intervenirala na tenzije raznih grupa pa je tako udaljila čovjeka koji je uzvikivao “Izrael živi vječno”.

Okupljanje je organizirala Palestinska akcijska grupa iz Sydneya koja je optužila Netanyahua da je ratni zločinac te australijskog premijera Malcolma Turnbulla i ministricu vanjskih poslova Julie Bishop za vladin “nastavak potpore za izraelsku ilegalnu okupaciju i ratne zločine protiv palestinskog naroda”.

Prilikom obraćanja medijima Netanyhau je rekao da će prihvatiti Palestinu kao državu samo ako Izrael bude imao glavnu sigurnosnu kontrolu cijelog teritorija. “Osim toga, želim da Palestinci imaju mogućnost da upravljaju svojom državom i da imaju sva prava na to, ali ne i pravo da unište židovsku državu”, rekao je Netanyhau.

guardian.com

tačno.net
Autor 23.2.2017. u 10:49