Protuteroristička akcija u Ukrajini: Uhićeno 70 separatista u Harkivu

tačno.net
Autor/ica 8.4.2014. u 08:22

Protuteroristička akcija u Ukrajini: Uhićeno 70 separatista u Harkivu

Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov je objavio u utorak ujutro da je u tijeku protuteroristička operacija u Harkivu i da je uhićeno oko 70 “separatista”.

Na svojoj Facebook stranici Avakov je napisao: “Pokrenuta je protuteroristička operacija. Blokirano je središta grada i postaje podzemne željeznice. Ne brinite, kad završimo otvorit ćemo ih opet”.

Agencija Interfax Ukrajina prenosi priopćenje Ministarstva unutarnjih poslova koje je objavilo da su uhićeni osumnjičeni za “ilegalnu aktivnost povezanu sa separatizmom, organiziranjem masovnih nereda i ugrožavanjem ljudskog zdravlja”. Nisu poznate nikakve dodatne pojedinosti o ovoj akciji.

Poslije prosvjeda u Harkivu prosvjednici su proglasili “narodnu republiku”. Prosvjednici koji su proglasili Narodnu republiku Harkiv tražit će od Moskve da im pomogne oko referenduma, a republika planira graditi odnose s drugim državama u skladu s međunarodnim pravom.

Rusi pozvali vlasti u Kijevu da ne šalju vojnike u istočni dio zemlje

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u međuvremenu je pozvalo vlasti u Kijevu da zaustave slanje vojnika u istočni dio Ukrajine gdje su, tvrdi Moskva, poslani da uguše “protuvladine prosvjede”.

“Pozivamo na hitno zaustavljanje vojnih priprema koje bi mogle voditi izbijanju građanskog rata”, navodi se u priopćenju ruskog ministarstva.

U nedjelju su proruski prosvjednici, zagovornici pripajanja Rusiji, zauzeli zgrade lokalne vlade u Donjecku i Harkivu, na istoku Ukrajine u kojoj živi značajna ruska manjina. Proruski aktivisti koji su zauzeli urede regionalne uprave u Donjecku u istočnoj Ukrajini objavili su u ponedjeljak dokument nazvan deklaracijom neovisnosti regije Donjecka,

Avakov je u ponedjeljak objavio da je zgrada regionalne administracije u Harkivu očišćena od separatističkih prosvjednika. On je optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da stoji iza separatističkih nereda i obećao je da će oni biti stavljeni pod kontrolu bez primjene nasilja.

index.hr

tačno.net
Autor/ica 8.4.2014. u 08:22