Prvi intervju Joachima Sauera, supruga Angele Merkel: „Profitirao sam od visokoškolske reforme u DDR“

tačno.net
Autor 26.12.2017. u 12:38

Prvi intervju Joachima Sauera, supruga Angele Merkel: „Profitirao sam od visokoškolske reforme u DDR“

AFP Joachim Sauer (Arhivski foto)

Uredio: Ešref Zaimbegović

Po prvi puta Joachim Sauer, suprug kancelarke Angele Merkel, dao je intervju jednim novinama. Žali se na predavanja koja oduzimaju vrijeme, kritikuje sistem obrazovanja i objašnjava zašto za njega bjegstvo iz DDR nikada nije dolazili u obzir.

Joachim Sauer, kvantni hemičar i suprug kancelarke Angele Merkel, rijetko se pojavljuje u javnosti. Međutim sada je profesor emeritus dao opširan intervju “Beliner Zeitung”. Samo nije se smjelo govoriti o politici.

Sauer je iskoristio razgovor da bi kritikovao bolonjsku reformu evropskog visokog školstva sa bakalarskim i master studijama. „ Ona je strogo ograničila slobodu nauke i studiranje je postalo alhemija“, kazao je Sauer. „Uspostavljanjem kreditnih bodova po semestru i sa striktnim fiksiranjem na module koji sa svoje strane moraju ispuniti mnogobrojne formalne kriterije.“ To je on kao predavač osjećao „veoma opterećujućim“.

Sauer je u oktobru održao oproštajno predavanje na berlinskom Humboldt univerzitetu na kojem je radio kao profesor od 1993. godine. Ova visoka škola nalazila se na području DDR.

Bjegstvo iz DDR nikada nije dolazilo u obzir

„Tada su nas strašili“, sječa se 68 – godišnjak. „Mladim studentima je stavljano do znanja da u ovoj zemlji nemaju šanse ako ne vjeruju u partiju i sistem i ne zalažu se za njega.“ Na kraju proslave upisa morali su položiti zakletvu na državu radnika i seljaka.

Sauer je doktorirao već sa 25 godina. Kako je rekao u intervjuu on je rano krenuo u školu, a kasnije je profitirao od visokoškolske reforme u DDR 1967. godine. „Tada je uvedena istraživačka stipendija sa kojom se moglo nakon četiri godine studija i položenog završnog ispita odmah krenuti u doktorski rad.“ Sauer je već 1977. počeo raditi na Centralnom institutu za fizikalnu hemiju Akademije nauka u Berlin – Adlershofu.

Hemičar nikada nije bio u otvorenom sukobu sa sistemom DDR. Međutim jednom, kada je bio zamoljen da svoje utiske o jednom zasjedanju partije napiše za zidne novine htio je malo naljutiti državne rukovodioce.: „ Ja sam u tekstu vodeću ulogu partije podredio principu sposobnosti – dakle suprotno zvaničnoj ideologiji.“

Kao uspješan istraživač Sauer je od 1988. mogao oficijelno putovati u ime Instituta. Na pitanje da li ga je izazivala mogućnost da na jednom putovanju na Zapad tamo i ostane rekao je:“Moja djeca su tada imala 12 i 14 godina. To nije dolazilo u obzir.“ Ni ilegali izlazak nije dolazio u obzir. “Ja nisam takav tip.” Sauer ima dvoje djece iz prvog braka.

„Mogao je koristiti sve mogućnosti“

Saueru je bilo 40 godina kada je pao berlinski zid. „To sam uvijek smatrao svojom srećem“, kaže on. “Mogao sam koristiti sve mogućnosti.” Pritom nije očekivao kraj DDR. Još u ljeto 1989. kad su ljudi masovno napuštali zemlju nije vjerovao da će sve ići tako brzo.

Kao profesor u mirovini posvećuje se projektima mimo predavanja. istražuje kao senior istraživač na Humboldt univerzitetu, putuje oko svijeta i drži predavanja i savjetnik je jednog američkog univerziteta koji istražuje razdvajanje gasova.

spiegel.de

tačno.net
Autor 26.12.2017. u 12:38

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija