Prvi rezultati: Najviše glasova za predsjednika Austrije dobio ekstremni desničar

tačno.net
Autor 23.5.2016. u 09:07

Prvi rezultati: Najviše glasova za predsjednika Austrije dobio ekstremni desničar

KANDIDAT protuislamske i euroskeptične Slobodarske stranke (FPO) Norbert Hofer pobijedio je u drugome krugu predsjedničkih izbora u Austriji s 51,9 posto glasova birača, no rezultat nije konačan jer još nisu pribrojani glasovi koji stižu poštom, objavilo je u nedjelju navečer austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Hofer je pobijedio protukandidata Alexandera van der Bellena, neovisnog kandidata s potporom Zelenih. Austrija je tako vjerojatno postala prva zemlja Europske unije u kojoj će predsjednik biti pripadnik krajnje desnice.

Kandidat Zelenih Alexander Van der Bellen osvojio je 48,1 posto, pokazali su preliminarni službeni rezultati. Konačni rezultati očekuju se u ponedjeljak,  a margina pogreške iznosi 2 posto, piše agencija AFP ističući da austrijske predsjedničke izbore pomno prati cijela Europa.

Predsjednik može raspustiti vladu

Nijedan od dvojice kandidata nije u nedjelju navečer riskirao objaviti pobjedu, pozvavši Austrijance, koje su izbori u velikoj mjeri podijelili, da se ujedine.

“Predsjednik, koji god bio, mora biti predsjednik svih Austrijanaca”, kazao je Norbert Hofer, sadašnji potpredsjednik parlamenta, na javnoj televiziji. Drugi kandidat, Alexander Van der Bellen pozvao je sa svoje strane sve političke snage “da rade zajedno na najbolji mogući način”.

Austrijski predsjednik ima ceremonijalnu ulogu, ali po ustavu može raspustiti vladu i izazvati političku krizu u zemlji. Također je vrhovni zapovjednik austrijskih oružanih snaga.

Norbet Hofer (45) zrakoplovni je inženjer koji se krajnoj desnici pridružio prije 20 godina i polako se iz regionalne politike u Gradišću uspeo do nacionalne scene.  U saveznom je parlamentu od 2006. Poznat je kao prijateljsko lice FPO-a, suprotno od agresivnog čelnika stranke Heinz-Christian Strachea. Neovisno o tome, imao je veliku ulogu u pisanju protuuseljeničke stranačke platforme.

Otac je četvero djece i hoda pomoću štapa, što je posljedica ozbiljne ozljede nakon paraglajderske nesreće.

Bivši predsjednik Zelenih

Van der Bellen je ugledni ekonomist koji je ušao u politiku tek kad mu je bilo pedeset godina. Bio je predsjednik stranke Zeleni do 2008. godine. Miran je i odmjeren retoričar što mu je donijelo ugled i mnogo šire od lijevog političkog spektra.

Taj 72-godišnji pasionirani pušač službeno se natječe kao neovisni kandidat kako bi privukao više birača, ali mu kampanju financiraju i organiziraju Zeleni.

Index.hr

Foto: FAH

tačno.net
Autor 23.5.2016. u 09:07