Pucnjava u kanadskom parlamentu: Ubijen napadač

tačno.net
Autor 23.10.2014. u 09:18

Pucnjava u kanadskom parlamentu: Ubijen napadač

Policija je izvijestila da je osumnjičeni muškarac ubijen, ali nije potvrdila da se radi o Zehaf-Bibeauu. Neki izvori iz američke vlade navode da se radi o napadaču rođenim pod imenom Michael Joseph Hall, koji je promijenio ime u Zehaf-Bibeau. No, niti jedna grupa, islamistička ili bilo koja druga nije preuzela odgovornost za napad u Ottawi niti u Montrealu.

Kanadska policija istražuje muškarca identificiranog pod imenom Michael Zehaf-Bibeau kao mogućeg osumnjičenika u pucnjavi u zgradi parlamenta u središtu Ottawe u srijedu, dok je kanadski premijer naciji poručio da taj napad zemlju neće zastrašiti.

Policija je izvijestila da je osumnjičeni muškarac ubijen, ali nije potvrdila da se radi o Zehaf-Bibeauu. Neki izvori iz američke vlade navode da se radi o napadaču rođenim pod imenom Michael Joseph Hall, koji je promijenio ime u Zehaf-Bibeau.

Dva američka dužnosnika istaknula su da su američke agencije informirane o tome da je osumnjičenik kanadski preobraćenik na Islam. Jedan od dužnosnika tvrdi da se radi o muškarcu iz Quebeca.

Kanadska sigurnosno-obavještajna služba odbila je komentirati napadačev identitet.

Naoružani muškarac u srijedu je iz vatrenog oružja ispred spomenika kanadskim žrtvama rata u središtu Ottawe pucao na kanadskog vojnika i ranio ga, a potom pobjegao u obližnju zgradu parlamenta odakle se čulo najmanje 30 pucnjeva, a ondje je i ubijen. Pretpostavlja se da je djelovao s još trojicom suradnika koji su u bijegu. Ranjeni kanadski vojnik je nešto kasnije podlegao ozljedama u bolnici.

U trenutku kada je izbila pucnjava u parlamentu se nalazio i premijer Stephen Harper koji se obraćao zastupnicima, no sigurno je napustio zgradu.

Ovo je već drugi napad na kanadske vojnike u ovom tjednu. Nije poznato je li napad koji se dogodio u ponedjeljak, kada je 25-godišnji Kanađanin koji je prešao na islam pregazio dvojicu vojnika u blizini Montreala, ubivši jednoga, nakon čega ga je usmrtila policija, povezan s ovim napadom.

Kanada je ovaj mjesec objavila da se pridružuje borbi protiv džihadista Islamske države koji su zauzeli dijelove Iraka i Sirije.

Niti jedna grupa, islamistička ili bilo koja druga nije preuzela odgovornost za napad u Ottawi niti u Montrealu.

Reuters navodi da je Zehaf-Bibeau imao nekoliko sukoba s kanadskom policijom u Queebecu.

Sudski zapisi pokazuju tri slučaja iz 2004. koja uključuju 32-godišnjeg Michaela Zehaf-Bibeaua. Te godine priznao je krivnju za dva kaznena djela povezana s drogom te je optužen za nepoštivanje suca.

“The Globe and Mail” novine, pozivajući se na izvore, ističu da ga je kanadska vlada nedavno proglasila putnikom visokog rizika te mu je oduzeta putovnica.

Premijer Stephen Harper rekao je u obraćanju naciji u srijedu da Kanadu neće zastrašiti par napada u kojima su poginula dva vojnika ovaj tjedan, dodavši da će sigurnosne agencije učiniti sve što je potrebno kako bi se suprotstavili prijetnjama zemlji.

“Neće nas zastrašiti. Kanada nikada neće biti zastrašena. U stvari to će ojačati našu odlučnost i udvostručiti i naše i napore nacionalnih sigurnosnih agencija da poduzmemo sve potrebne korake kako bismo identificirali i suzbili prijetnje i zadržali sigurnost”, rekao je Harper.

Američki predsjednik Barack Obama nazvao je pucnjavu u Ottawi u srijedu “tragičnom” i istaknuo pojačanu potrebu za oprezom protiv nasilja i terorizma.

Američki dužnosnici istaknuli su da ne postoje indikacije da se sličan napad dogodio u SAD-u, no pozivaju Amerikance na pojačani oprez.

Obama je u razgovoru s novinarima u Bijeloj kući rekao da nema informacije o motivima napada te da li je napadač bio dio šire mreže.

Naglasio je važnost zajedničkog rada tih dviju zemalja.

“Mislim da je vrlo važno da prepoznamo, kada je riječ o borbi protiv terorističkih aktivnosti, da Kanada i Sjedinjene Američke Države moraju biti potpuno usklađene, rekao je.”

Obama je u telefonskom razgovoru s Harperom ponudio pomoć.

Jedan je dužnosnik američkog ministarstva domovinske sigurnosti rekao da nije bilo naznaka da su događaji u Kanadi prijetnja Sjedinjenim Državama.

novilist.hr

tačno.net
Autor 23.10.2014. u 09:18