Puigdemont kandidat za predsjednika vlade Katalonije

tačno.net
Autor 17.1.2018. u 09:25

Puigdemont kandidat za predsjednika vlade Katalonije

Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Dvije formacije koje su prošli mjesec osvojile 66 od 135 mjesta u parlamentu Katalonije, Zajedno za Kataloniju i Katalonska republikanska ljevica, saopštile su da će podržati Carlesa Puigdemonta (Karles Pućdemon) za novog predsjednika katalonske vlade.

Danas je najavljena prva sednica katalonskog parlamenta poslije prijevremenih izbora održanih 21. decembra, nakon čega će se glasati o novoj vladi.

Pristalice nezavisnosti dobili su većinu mjesta, baš kao i na prethodnim izborima 2015. i nastavljaju insistirati na imenovanju Puigdemonta.

Carlesa Puigdemont je u Belgiji otkad je 27. oktobra u katalonskom parlamentu izglasano proglašenje nezavisne republike Katalonije, a španska vlada smijenila regionalnu katalonsku vladu i raspisala prijevremene izbore.

Španske vlasti će nastaviti direktno kontrolisati Kataloniju ukoliko Puigdemont pokuša obavljati funkciju regionalnog predjsednika iz Brisela, gdje je pobjegao od španskog sudstva, izjavio je španski premijer Mariano Rajoy (Marijano Rahoj).

Rajoy smatra “apsurdnim” da Carles Puigdemont iz Brisela upravlja Katalonijom, pokrajinom na obali Sredozemnog mora sa 7,5 miliona stanovnika.

RSE

tačno.net
Autor 17.1.2018. u 09:25