Putin: Avion nam je oboren da bi zaštitila isporuka nafte koju Islamska država šalje u Tursku

tačno.net
Autor 1.12.2015. u 11:50

Putin: Avion nam je oboren da bi zaštitila isporuka nafte koju Islamska država šalje u Tursku

Turski predsjednik je na konferenciji u Parizu odlučno odbio te optužbe: »Ako se (Putinove optužbe) dokažu, otići ću s dužnosti jer mi to nalaže čuvanje časti moje zemlje«, rekao je Erdogan

Vladimir Putin je u ponedjeljak navečer optužio Tursku da je rušenjem ruskog borbenog zrakoplova htjela zaštititi isporuke nafte koju organizacija Islamska država šalje u Tursku, što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan odlučno odbio ponudivši ostavku ako se dokaže da je ta optužba točna.

Optužbe dolaze u času kada Moskva uvodi Ankari gospodarske sankcije pošto je Turska prošlog tjedna srušila ruski bombarder blizu sirijske granice, što je prouzročilo ozbiljnu krizu u odnosima dviju zemalja koje su nekad bile partneri.

»Imamo sve razloge vjerovati da je odluka o rušenju našeg zrakoplova motivirana željom da se zaštite trase kojima se nafta šalje u Tursku, napose u luke u kojima se ukrcava u tankere«, rekao je Putin na tiskovnoj konferenciji na rubu COP21.

Ruski predsjednik je rekao da se nafta koju proizvodi IS i jedan je od glavnih izvora financiranja džihadističke skupine, »u velikim količinama, industrijski slala u Tursku«.

Turski predsjednik je na konferenciji u Parizu odlučno odbio te optužbe: »Ako se (Putinove optužbe) dokažu, otići ću s dužnosti jer mi to nalaže čuvanje časti moje zemlje«, rekao je Erdogan a prenijela je u ponedjeljak navečer agencija turske vlade Anadolija, ustvrdivši da Tuska svoje energetske potrebe osigurava »zakonskim putem«.

»Nismo nepošteni toliko da bismo ulazili u takvu trgovinu s terorističkim skupinama. Svi to moraju znati«, dodao je Erdogan.

Napetost između Moskve i Ankare ozbiljno dovodi u pitanje prijedlog francuskog predsjednika Francoisa Hollandea o stvaranju jedinstvene koalicije u Siriji protiv IS-a.

»Uvijek ćemo se zauzimati za prijedlog o širokoj koaliciji, ali u tome nećemo uspjeti sve dok se neki u ostvarenju svojih kratkoročnih političkih interesa koriste terorističkim skupinama«, ocijenio je u ponedjeljak ruski predsjednik koji se u četvrtak u Moskvi sastao s Hollandeom.

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je na pariškoj konferenciji na »smirivanje stanja« između Moskve i Ankare u prigodi susreta s ruskim predsjednikom iza zatvorenih vrata, rekao je visoki dužnosnik Bijele kuće.

I UN-ov glavni tajnik je pozvao na »smirivanje«, istaknuvši da je zaštita zračnog prostora »suvereno pravo Turske«.

novilist.hr

tačno.net
Autor 1.12.2015. u 11:50