Putin danas u posjeti Sloveniji

tačno.net
Autor 30.7.2016. u 09:46

Putin danas u posjeti Sloveniji

Ruski predsjednik će razgovarati sa rukovodstvom Slovenije i učestvovati na ceremoniji obilježavanja stogodišnjice izgradnje Ruske kapelice.

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin stiže danas u jednodnevnu posjetu Sloveniji, gdje će razgovarati sa rukovodstvom te zemlje i učestvovati na ceremoniji povodom obilježavanja stogodišnjice izgradnje Ruske kapelice, na prevoju Vršič.

Ruska kapelica podignuta je ruskim ratnim zarobljenicima iz Prvog svjetskog rata stradalim u izgradnji puta preko Vršiča, i sada predstavlja simbol prijateljstva dva naroda koji, kako se ocjenjuje, i danas imaju izuzetno dobre odnose.

Putin će, pored toga, na groblju u Ljubljani otkriti spomenik poginulim ruskim i sovjetskim vojnicima, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

“Radi se prije svega o memorijalnoj ceremoniji povodom obilježavanja stogodišnjice izgradnje Ruske kapelice na prevoju Vršič. Takođe će u Ljubljani biti otkriven spomenik ruskim i sovjetskim vojnicima koji su poginuli na teritoriji Slovenije tokom Prvog i Drugog svetskog rata”, izjavio je Peskov, prenose RIA Novosti.

Osim toga, Peskov je istakao da će prilikom posjete Sloveniji biti održani razgovori Putina sa slovenskim državnim vrhom, a potom su planirane i izjave za medije.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor izjavio je u intervjuu za agenciju Tass da predstojeća Putinova posjeta predstavlja potvrdu prijateljstva dvije zemlje i da će izgraditi međusobno povjerenje.

Jake mjere osiguranja

Putinova posjeta predstavlja potvrdu “tradicionalog prijateljstva Slovenije i Rusije, uprkos nekim razlikama zbog stavova dviju zemalja po određenim važnim pitanjima”, rekao je on.

Baš zbog tih razlika Putinova posjeta je dodatno dobila na značaju, kaže Pahor i dodaje da to “jača uvjerenje o potrebi dijaloga”, navodi se u intervjuu čije dijelove je prenijela agencija STA.

Šef slovenske diplomatije Karl Erjavec je za posjetu Putina rekao da je po svojoj prirodi komemorativna, ali je potvrdio da će na marginama predviđenih ceremonija biti održani i neformalni susreti.

Odgovarajući na kritike upućene Vladi Slovenije da Putinovu posjetu Ljubljana prikazuje kao komemorativnu, dok u Kremlju kažu da ona ima i radni karakter, Erjavec je rekao da “neformalni razgovori tokom takvih posjeta nisu ništa neuobičajeno”.

“To nije zvanična posjeta, već komemorativna da bi se obilježila 100-godišnjica Ruske kapelice”, rekao je on i dodao da je “također planirana radna večera, na kojoj ćemo vjerovatno razgovarati o drugim temama”.

Slovenski mediji izvještavaju da će tokom kratkog boravka predsjednika Rusije u Sloveniji biti preduzete najstrože mjere osiguranja, a predviđeno je da svi koji će se uputili prema Vršiču, gdje je Ruska kapelica, na nekoliko mjesta prođu sigurnosnu provjeru.

Ovo je inače treća posjeta Putina Sloveniji. Uprkos evropskim sankcijama Slovenija nije prekidala saradnju sa Rusima, a u planu su mnogi projekti koji će tek biti realizirani.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 30.7.2016. u 09:46