Putin i Biden dogovorili produženje Novog START-a

tačno.net
Autor 27.1.2021. u 08:58

Putin i Biden dogovorili produženje Novog START-a

foto getty images

Rusija i Sjedinjene Američke Države postigle su dogovor o produženju Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja Novi START, saopćio je u utorak Kremlj, potez kojim se čuva posljednji važeći sporazum te vrste između dvije najveće svjetske nuklearne sile.

Novi START, koji je potpisan 2010. i istječe 5. februara, ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava, raketa i bombardera koje Rusija i SAD mogu rasporediti, prenosi Hina.

Kremlj je tu informaciju objavio u saopćenju o tome da su ruski i američki predsjednik Vladimir Putin i Joe Biden razgovarali prvi put otkako je Biden stupio na dužnost prošle sedmice.

Moskva i Washington nisu uspjeli dogovoriti produženje sporazuma za vrijeme bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, čija je administracija htjela postaviti uvjete koje je Moskva odbila.

“Produženje je u interesu obje zemlje, ali i cijelog svijeta”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

Novi START potpisan je 2010. godine i smatra se temeljem globalne kontrole naoružanja.

Vojni stručnjaci su ranije upozoravali da bi se, kada ne bi došlo do produženja Novog START-a, mogla razbuktati potencijalna utrka u naoružanju kao i napetosti između Moskve i Washingtona.

Kremlj u saopćenju navodi da je Putin rekao Bidenu da će normalizacija odnosa između Moskve i Washingtona biti u interesu obje zemlje.

Dvojica čelnika su razgovarala i o američkoj odluci da izađe iz sporazuma Otvoreno nebo donesenoj tokom Trumpova mandata, kao i o iranskom nuklearnom programu i sukobu u Ukrajini.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki izjavila je u Washingtonu je da je Biden izrazio zabrinutost Putinu zbog ruskih aktivnosti, uključujući odnos prema uhapšenom kritičaru Kremlja Alekseju Navaljnom.

Istovremeno, Biden nastoji popraviti i zategnuto savezništvo između SAD-a i Evrope te je u telefonskom pozivu generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu naglasio da će se Washington pridržavati povelje NATO-a i odredbi o zajedničkoj odbrani članica tog saveza.

Abrašmedia

tačno.net
Autor 27.1.2021. u 08:58