Putin: Korejsko poluostrvo na ivici šireg sukoba

tačno.net
Autor 1.9.2017. u 12:01

Putin: Korejsko poluostrvo na ivici šireg sukoba

foto: AFP

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je danas zabrinutost zbog eskalacije tenzija između SAD i Severne Koreje i pozvao na uzdržanost i dijalog, da bi se izbegao “sukob širih razmera” na Korejskom poluostsrvu.

“Probleme regiona treba rešavati samo direktnim dijalogom svih uključenih strana bez prethodnog uslovljavanja”, naveo je Putin u saopštenju objavljenom uoči samita Briks zemalja, koji se održava od 3. do 5. septembra u Kini.

Putin je rekao da provokacije, pritisci i vojna i uvredljiva retorika, dovode do ćorsokaka i dodao da verovanje da će samo pritiscima da se zaustavi nuklearni i balistički program Pjongjanga “pogršno i uzaludno”.

Ruski predsednik je ocenio da se Korejsko poluostrvo trenutno nalazi na “ivici sukoba širih razmera” i ponovo pozvao da se podrži mapa puta koju su predložili Moskva i Peking za smirivanje krize.

Moskva i Peking više puta su predložili dupli moratorijum, istovremeni prekid ispaljivanja severnokorejskih nuklearnih i balistsičkih raketa s jedne strane i prekid zajedničkih američko-južnokorejskih manevara s druge strane.

RSE

tačno.net
Autor 1.9.2017. u 12:01