Putin: Moguća vojna intervencija u Siriji podijelila svjetske lidere, ali i obične ljude

tačno.net
Autor 6.9.2013. u 16:47

Putin: Moguća vojna intervencija u Siriji podijelila svjetske lidere, ali i obične ljude

Ruski predsjednik istakao da je većina Amerikanaca protiv vojne intervencije u Siriji, ali da uprkos tome SAD, Turska, Francuska i Kanada podržavaju napad.

St. Petersburg (AA) – Istraživanja u Sjedinjenim Američkim Državama pokazala su da je većina Amerikanaca protiv rata u Siriji, kazao je danas predsjednik Rusije Vladimir Putin govoreći na Samitu G 20, prenosi reporter Anadolu Agency (AA) s lica mjesta.

Putin je, obraćajući se učesnicima Samita koji se održava u ruskom Sankt Petersburgu, istakao i kako se ne slaže sa predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Barackom Obamom o mogućoj vojnoj intervenciji u Siriji.

“Upotreba hemijskog oružja u Siriji je provokacija pobunjenika”, rekao je Putin i dodao da “Sirija ozbiljno utiče na svjetsku ekonomiju”.

Ruski predsjednik objavio je da su mišljenja o vojnoj intervenciji u Siriji podijelila zemlje svijeta u dva tabora i otkrio da su SAD, Turska, Francuska i Kanada za vojnu intervenciju. On je dodao da, kao u SAD-u, istraživanja i u drugim zemljama pokazuju da su građani protiv vojne intervencije u Siriji.

“Generalni sekretar Ujedinjenih nacija je i sam protiv vojne intervencije u Siriji”, naglasio je Putin.

Ruski predsjednik je razgovor sa američkim predsjednikom Barackom Obamom na Samitu G 20 ocijenio kao konstruktivan, te dodao da oni nisu razgovarali o slučaju odbjeglog američkog obavještajca Edwarda Snowdena.

“Snowden nije počinio nikakav zločin na našoj teritoriji. Obama nije tražio njegovu ekstradiciju”, otkrio je Putin.

Obama je kazao da svaka zemlja koja koristi hemijsko oružje mora biti sankcionisana za svoje postupke

Američki predsjednik Barack Obama tokom Summita G-20 u Saint Petersburgu u Rusiji nije precizirao da li će Sjedinjene Američke Države (SAD) pokrenuti vojnu operaciju protiv sirijskog režima Bashara al-Assada u slučaju da Kongres SAD-e ne odobri vojnu operaciju, javlja reporter Anadolu Agency (AA).

Ipak, istakao je da je cilj Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da osiguraju da se u svijetu poštuju ljudska prava i međunarodne norme.

“Moj glavni cilj je da pomognem da se poštuju međunarodne norme kojima se zabranjuje upotreba hemijskog oružja u svijetu”, rekao je Obama.

Napomenuo je da je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) ”u stanju paralize” u vezi s odgovorom prema sirijskom režimu.

“Vijeće sigurnosti je paralizirano u vezi s reakcijom međunarodne zajednice prema Siriji”, istakao je američki predsjednik.

Na kraju, Obama je kazao da svaka zemlja koja koristi hemijsko oružje mora biti sankcionisana za svoje postupke.

Anadolija

tačno.net
Autor 6.9.2013. u 16:47