Putin na Crvenom trgu pozdravio trijumf ruskog domoljublja

tačno.net
Autor 9.5.2014. u 07:47

Putin na Crvenom trgu pozdravio trijumf ruskog domoljublja

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozdravio je u petak trijumf ruskog domoljublja, na vojnoj paradi na Crvenom trgu u Moskvi, kojom se u petak obilježava pobjeda Rusije nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Na današnji dan slavi se “svemoguća snaga domoljublja”, to je proslava na kojoj “na poseban način osjećamo što znači biti lojalan domovini, te koliko je važno braniti svoje interese”, rekao je Putin na Crvenom trgu, pred vojnicima i veteranima Drugog svjetskog rata.

Na vojnoj paradi na kojoj su nazočni Putin i premijer Dmitrij Medvedev, sudjeluje oko 11.000 vojnika. Ona se sastoji od mimohoda, prolaza motornih vozila i zračnih egzibicija u kojima će sudjelovati 68 zrakoplova i helikoptera.

Po ruskim medijima, Vladimir Putin mogao bi kasnije otići na Krim, prvi puta od pripojenja tog ukrajinskog poluotoka Rusiji u ožujku, kako bi prisustvovao vojnoj paradi.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier i kancelarka Angela Merkel upozorili su ruskog predsjednika da ne ide na Krim.

“Kancelarka je izravno postavila to pitanje Vladimiru Putinu u jednom od njihovih telefonskih razgovora a on je ostavio otvorenim odgovor o svojem prisustvu na tom događaju”, kazao je Steinmeier u tv intervjuu za postaju WDR.

Pripojenje Krima Rusiji uzrokovalo je najgoru krizu između Rusa i Zapada od kraja Hladnog rata koja se otad pretvorila u širenje žestokih nemira na istoku Ukrajine, sada na rubu građanskog rata.

Zanemarujući apel ruskog predsjednika Putina o njegovoj odgodi, proruski pobunjenici s istoka zemlje u četvrtak su odlučili da će se u nedjelju održati referendum o “deklaraciji nezavisnosti” tzv. Donjecke Narodne Republike, kao što je i bilo predviđeno.

“Datum referenduma neće se odgađati”, naglasio je Denis Pušilin, nezavisni šef samoproglašene republike, izjavivši kako “zahvaljuje Putinu što se brine o ljudima na jugoistoku Ukrajine”.

“Želja naroda da organizira referendum sve je veća. Održano je glasovanje te je donesena jednoglasna odluka da se ne mijenja datum”, objasnio je on.

index.hr

tačno.net
Autor 9.5.2014. u 07:47