Putin: Nećemo rasporediti vojnike u Siriji

tačno.net
Autor 28.9.2015. u 09:29

Putin: Nećemo rasporediti vojnike u Siriji

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je, uoči sastanka u ponedjeljak s američkim kolegom Barackom Obamom da ne kani rasporediti rusku vojsku u Siriji, od čega strahuju Sjedinjene Države koje žele odlazak sirijskog predsjednika Bašara al-Asada s vlasti, dok je Moskva Asadov saveznik.

Cilj ruske vojne nazočnosti u Siriji potpora je vladi predsjednika Bašara al-Asada u borbi protiv terorističkih skupina, rekao je Putin u intervjuu za američku televizijsku mrežu snimljenom prije planiranog susreta s Obamom.

Putin se kasnije tijekom dana treba sastati i s iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem koji također ističe da Asad mora biti dio koalicije u borbi protiv radikalnih islamskih militanata.

“Rusija neće sudjelovati ni na kojem polju”

“Rusija neće sudjelovati ni na kojem polju u operacijama na teritoriju Sirije ili u drugim državama: barem zasad to ne planiramo”, rekao je Putin u intervjuu za CBS i PBS.

Obama i Putin trebali bi se sastati u ponedjeljak nakon Putinova obraćanja Općoj skupštini UN-a, iako se Bijela kuća i Kremlj razilaze o temama razgovora.

Rusko-američki odnosi pali su na najnižu razinu nakon Drugog svjetskog rata zbog ruskog upletanja u susjednu Ukrajinu.

Moskva smatra da režim u Damasku treba biti uključen u međunarodnu borbu protiv sunitske ekstremističke skupine Islamska Država, što SAD odbacuje.

Putin: Moramo jačati legitimnu vladu

“Nema drugog načina da se riješi sirijski sukob nego ojačati postojeću legitimnu vladu, podržati ih u borbi protiv terorizma”, rekao je Putin koji bi trebao pred UN-om najaviti svoju inicijativu za rat protiv IS-a u koju bi bile uključene zemlje regije, razgovarat će i s Rohanijem koji je rekao da Asadova vlada “ne smije biti oslabljena” ako želimo pobijediti radikalne militantne poput IS-a.

Rusija je pojačala svoju vojnu nazočnost u Siriji zadnjih tjedana i američki dužnosnici optužuju Moskvu da šalje borbene zrakoplove, tenkove i drugu opremu sirijskoj vojsci.

Naglo gomilanje vojne opreme u znak potpore Asadu te izbjeglička kriza iz Sirije koja je zahvatila Europu učinili su potrebu za rješavanje dugogodišnjeg sirijskog rata još hitnijom.

Putin je objasnio da i Rusiji prijeti islamski terorizam.

I Rusija označena prijetnjom islamističkog terorizma

“Ima više od 2000 militanata u Siriji iz bivšeg Sovjetskog Saveza i umjesto da čekamo da se vrate kući trebali bismo pomoći predsjedniku Asadu da se bori protiv njih ondje, u Siriji”.

U ranije objavljenim dijelovima intervjua Putin je američku potporu pobunjeničkim snagama koji se bore protiv Asada nazvao nezakonitom i nedjelotvornom i dodao da borci koje je SAD uvježbao prelaze boriti se na strani Islamske države i sa sobom odnose oružje koje je isporučio Washington.

Kritičari pozivaju Obamu da bude odlučniji na Bliskom istoku i u Siriji gdje je prema podacima UN-a poginulo 250.000 ljudi u četiri godine sukoba, te tvrde da je nedostatak jasne vizije američke policije dao IS-u prostor za širenje.

index.hr

Tagovi:
tačno.net
Autor 28.9.2015. u 09:29

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija