Putin od EU-a traži reviziju sporazuma o pridruživanju Ukrajine

tačno.net
Autor 27.9.2014. u 09:51

Putin od EU-a traži reviziju sporazuma o pridruživanju Ukrajine

Ruski predsjednik Vladimir Putin pisao je Bruxellesu tražeći od EU-a da preispita sporazum o pridruživanju Ukrajine toj zajednici, što je EU u petak isključio, osim u slučaju da Kijev to zatraži

Ruski predsjednik Vladimir Putin pisao je Bruxellesu tražeći od EU-a da preispita sporazum o pridruživanju Ukrajine toj zajednici, što je EU u petak isključio, osim u slučaju da Kijev to zatraži.

»Mogu potvrditi da je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso primio pismo predsjednika Putina« o sporazumu o pridruživanju, rekla je njegova glasnogovornica Pia Ahrenkilde-Hansen.

EU sa svoje strane ne traži nikakvu izmjenu sporazuma, rekla je. »Ukrajina je slobodna i suverena zemlja koja može birati kakve će vanjske odnose imati u skladu s vlastitim interesima«, dodala je te istaknula da je u svakom slučaju »taj sporazum bilateralan i bilo kakva njegova izmjena može proizići samo iz dogovora dvaju potpisnika.«

U pismu Putin spominje »sistemske probleme« koji, po njegovu mišljenju, proizlaze iz sporazuma o pridruživanju. Po izvješćima u tisku ruski čelnik traži reviziju sporazuma o pridruživanju te prijeti »brzim mjerama odmazde« ukoliko EU i Ukrajina ne budu poštovale dogovor o odgodi, do siječnja 2016. realizacije dijela sporazuma koji se odnosi na trgovinske i gospodarske odnose.

Barroso će odlučiti na koji je način najbolje odgovoriti, rekla je Ahrenkilde-Hansen.

novilist.hr

tačno.net
Autor 27.9.2014. u 09:51