Putin optužio NATO da se ukrajinskom vojskom služi kao “legijom stranaca”

tačno.net
Autor 27.1.2015. u 10:12

Putin optužio NATO da se ukrajinskom vojskom služi kao “legijom stranaca”

Vladimir Putin optužio je NATO da se ukrajinskom vojskom koristi kao “legijom stranaca” za “obuzdavanje” Rusije, što je savez nazvao “besmislicom”, nakon izvanredne sjednice posvećene eskalaciji nasilja u Ukrajini.

UN je pak, na usta jednog visokog dužnosnika, rekao da je granatiranje ukrajinskog grada Mariupolja za koje su odgovorni proruski separatisti i u kojemu je proteklog vikenda poginulo 30 civila, “svjesno” bilo upereno protiv civila, dodajući da će krivci biti izvedeni pred sud.

UN-ovo Vijeće sigurnosti je održalo jučer izvanrednu sjednicu nakon napada na taj industrijski grad s pola milijuna stanovnika koji je posljednji veliki grad na istoku Ukrajine pod kontrolom Kijeva i kojega bi osvajanje omogućilo prorusima da uspostave kopnenu vezu između Rusije i Krima.

“Dragovoljački nacionalistički odredi”

Pod pritiskom Zapada, ruski predsjednik je žestoko kritizirao ukrajinske snage raspoređene na istoku, u koje, rekao je, “uglavnom ulaze takozvani dragovoljački nacionalistički odredi”.

“To zapravo i nije vojska, nego legija stranaca, u ovom slučaju NATO-ova legija stranaca”, dodao je Putin. A što joj je cilj? “Obuzdati Rusiju”, a ne služiti interesima ukrajinskog naroda, istaknuo je.

Nakon izvanredne sjednice povjerenstva NATO-Ukrajina, glavni tajnik saveza Jens Stoltenberg je odmah odgovorio ruskom predsjedniku.

Pobunjenici napadaju tenkovima i topništvom

“Izjava da u Ukrajini postoji legija stranaca je besmislica. Nema NATO-ove legije, strane snage u Ukrajini su ruske”, rekao je.

Usto je optužio Rusiju da je ovih tjedana dopremila proruskim separatistima “stotine komada najmodernije opreme, pa i raketne sustave, teško topništvo, tenkove, oklopna vozila i elektroničke vojne sustave”.

Ukrajinski glasnogovornik Leonid Matjuhin potvrdio je za AFP da se “upravo vode borbe” i da pobunjenici tenkovima i topništvom napadaju ukrajinske položaje.

index.hr

tačno.net
Autor 27.1.2015. u 10:12

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija