Putin podržao angažman OESS-a u Ukrajini

tačno.net
Autor 13.5.2014. u 07:47

Putin podržao angažman OESS-a u Ukrajini

Uoči dolaska šefa njemačke diplomacije u Kijev u utorak, Rusija je podržala Organizaciju za sigurnost i suradnju (OESS) radi smanjenja napetosti u Ukrajini gdje su separatisti na istoku zemlje zatražili u ponedjeljak pripojenje njihova teritorija Rusiji.

“U telefonskom pozivu ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je predsjedniku OESS-a Didieru Burkhalteru da Rusija podržava smjernice i angažman OESS-a u Ukrajini”, priopćila je organizacija.

Pristanak Putina znači da je plan OESS-a naišao na “pozitivne reakcije” Rusije, Ukrajine, EU-a i SAD-a, istaknula je Organizacija.

Smjernice OESS-a, osmišljene prošlog tjedna, ukazuju na “nepribjegavanje sili, razoružanje, nacionalni dijalog i izbore te žele dati podršku ukrajinskoj vladi u stvaranju ozračja pogodna za organiziranje slobodnih i poštenih izbora u cijeloj zemlji 25. svibnja”, dodao je OESS.

Njemački šef diplomacije Frank-Walter Steinmeier u utorak u Ukrajini treba podržati “nacionalni dijalog” između vlade u Kijevu i proruskih separatista s istoka zemlje.

I Donjeck i Luhansk se odlučili odvojiti od Ukrajine

Proruski separatisti iz regija Donjeck i Luhansk održali su nedjelju referendum za otcjepljenje, proglasili ga uspješnim i u ponedjeljak zatražili pripojenje njihova teritorija Rusiji.

I službena Moskva, koja je u ponedjeljak kazala da poštuje rezultate referenduma, ali ga ne priznaje, izjavila je da odsad računa na dijalog između separatističkih regija i Kijeva.

Europska unija u ponedjeljak je zbog ruskih akcija u Ukrajini proširila sankcije Rusiji, dodavši dvije krimske tvrtke i 13 ruskih i proruskih ukrajinskih dužnosnika na EU-ov popis onih koji su pod sankcijama. Sada je ukupno 48 osoba kojima je zamrznuta imovina i zabranjen ulazak u EU, a tvrtke su uvrštene prvi put.

index.hr

tačno.net
Autor 13.5.2014. u 07:47