Putin: Postoje dobri izgledi za okončanje ukrajinske krize

tačno.net
Autor 16.11.2014. u 13:13

Putin: Postoje  dobri izgledi za okončanje ukrajinske krize

U izjavi nakon rijetkog trilateralnog sastanka na marginama summita, njih trojica su izjavila da će se suptrostaviti »ruskoj aneksiji Krima i njezinim akcijama u svrhu destabilizacije istočne Ukrajine« te da su predani »izvođenju pred lice pravde odgovornih za rušenje leta MH17«.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u nedjelju da postoje »dobri izgledi« za rješavanje sukoba u Ukrajini dok zapadni čelnici okrivljavaju Moskvu za krizu u toj zemlji i prijete joj novim sankcijama ako ne poduzme mjere za njezino okončanje.

Putin je govorio na summitu G20 u Brisbaneu gdje je na njega vršen intenzivan pritisak zbog Ukrajine. Tako mu je kanadski premijer Stephen Harper rekao da »izađe iz Ukrajine«.

Čelnici SAD-a, Japana i Australije rekli su da će se suprotstaviti ruskoj agresiji, a europski čelnici, među kojima njemačka kancelarka Angela Merkel, upozorili su da Rusiji prijete dodatne sankcije ako ne povuče vojnike i oružje iz Ukrajine i ne okonča svoju potporu proruskim separatistima.

Ukrajinska kriza dovela je odnose između Rusije i Zapada na najnižu razinu od Hladnog rata.

Rusija je demantirala bilo kakvu umiješanost u sukob u Ukrajini u kojemu je ubijeno više od 4.000 ljudi ove godine.

»Po mom mišljenju, danas postoje dobri izgledi za rješavanje situacije (u Ukrajini) bez obzira na to koliko to možda čudno zvuči. Na obje strane su uspostavljene određene strukture koje mogu bolje riješiti zadaće s kojima su suočene«, rekao je Putin novinarima prije nego što je otputovao iz Brisbanea ne čekajući formalno okončanje skupa.
Američki predsjednik Barack Obama, australski premijer Tony Abbott i japanski premijer Shinzo Abe u nedjelju su zajedno poručili da će se suprotstaviti naporima Moskve da destabilizira istočnu Ukrajinu.

U izjavi nakon rijetkog trilateralnog sastanka na marginama summita, njih trojica su izjavila da će se suptrostaviti »ruskoj aneksiji Krima i njezinim akcijama u svrhu destabilizacije istočne Ukrajine« te da su predani »izvođenju pred lice pravde odgovornih za rušenje leta MH17«.

Malezijski putnički zrakoplov srušen je nad Ukrajinom ranije ove godine.

Obama bi se trebao sastati kasnije tijekom dana s europskim čelnicima kako bi razgovarali o Ukrajini, a ministri vanjskih poslova EU-a, koji se sastaju u ponedjeljak, razmotrit će poduzimanje daljnjih koraka protiv Rusije, uključujući moguće dodatne sankcije.

Iako se Abbott nadao da će u središtu sastanka na vrhu biti gospodarski rast, on je pao u sjenu, a skupom su dominirali sigurnost i klimatske promjene. Australija nije željela da se klimatske promjene nađu na dnevnom redu, a Abbott dovodi u pitanje znanost koja stoji iza klimatskih promjena, ali joj to nije uspjelo pa će u izjavi nakon sastanka biti i važan odlomak o klimatskim promjenama, rekli su dužnosnici EU-a.

»Najteža rasprava vodila se o klimatskim promjenama«, rekao je jedan dužnosnik koji je želio ostati anoniman. »To je bila prava rovovska borba, to je bio korak po korak po korak. Na kraju navodimo (u izjavi) većinu stvari koje smo željeli«, kazao je on.

Tagovi:
tačno.net
Autor 16.11.2014. u 13:13