Putin priznao: Zapadne sankcije dosta štete Rusiji, to je teatar apsurda

tačno.net
Autor 11.1.2016. u 11:05

Putin priznao: Zapadne sankcije dosta štete Rusiji, to je teatar apsurda

Ruski predsjednik Vladimir Putin priznao je u ponedjeljak u razgovoru za njemački dnevnik Bild da gospodarske sankcije zbog ukrajinske krize “dosta” pogađaju Rusiju.

“Sankcije preko međunarodnog tržišta dosta djeluju na Rusiju”, rekao je ruski čelnik u duljem razgovoru za tabloid, nazivajući ih “teatrom apsurda”.

Moskva je na udaru američkih i europskih sankcija zbog svoje uloge u ukrajinskom sukobu u kojemu je od travnja 2014. poginulo više od 9000 ljudi.

EU je krajem prosinca produljio gospodarske sankcije za šest mjeseci. Bruxelles je tu odluku obrazložio nepoštovanjem mirovnog ugovora iz Minska koji je potpisala Moskva.

“Najveću štetu (ruskom gospodarstvu) nanio je pad cijene energenata. Što se tiče izvoza nafte, prihodi su na razini rashoda, što ćemo djelomice nadoknaditi” u drugim sektorima, dodao je.

Rusko gospodarstvo se “postupno” stabilizira: BDP je u 2015. pao za 3,8 posto, a industrijska proizvodnja za 3,3 posto, ali je trgovinska bilanca pozitivna”, ocijenio je Putin. “Prvi put zadnjih godina izvozimo puno više robe s dodanom vrijednosti i imamo više od 300 milijarda u zlatnim rezervama”, dodao je.

Vladimir Putin, čija je zemlja 30. rujna počela zračne udare u Siriji, pozvao je usto zapadne zemlje na čvršću suradnju s Moskvom u borbi protiv skupine Islamske države (IS): “Da, moramo biti čvršće povezani sa svima u svijetu kako bismo se borili protiv islamističkog terorizma koji je velika prijetnja”, istaknuo je.

index.hr

tačno.net
Autor 11.1.2016. u 11:05