Putin protiv Medvedjeva

Autor 11.4.2011. u 00:18

Putin protiv Medvedjeva

Ruska tajna služba FSB u nekim novim medijima vidi direktnu opasnost za nacionalnu sigurnost, rekao je šef Centra za zaštitu podataka pri FSB-u. Odmah nakon te izjave, od predsjedničkog aparata je stigla reakcija u kojoj se naglašava da je riječ o privatnom mišljenju. Nakon toga se javio jedan Putinov glasnogovornik koji je rekao da nije riječ o privatnom mišljenju već o zvaničnom stavu FSB-a.

Sjedište FSB-a u Moskvi 

Putin želi ugraničiti upotrebu nekih društvenih mreža

Riječ je o neuobičajenom incidentu za ruske standarde, koji jasno pokazuje da postoji konflikt između Putinovog i Medvedjevog političkog tabora. Vladimir Putin dolazi iz tajnih službi, tokom Jeljcinovog mandata dvije godine je bio  šef FSB-a. Za razliku od njega, Dimitrij Medvedjev surfa u internetu, a priznao je da piše i blogove.

Potreban novi zakon

Stav Medvedjeva formulisao je Michael Fedotov zadužen za pitanja ljudskih prava: “Da bi se kontrolisao Skype ili elektronska pošta, prvo morata biti usvojen odgovarajući zakon. Ali ja ne vidim pravnu osnovu za zabranu tih internetskih usluga.” Iz ureda ruskog predsjednika Dmitrija Medvdedjeva se kaže da rusku informatičku tehnologiju neće kontrolisati tajne službe: „Ako naše obavještajne agencije nisu u stanju obavljati svoju funkciju, onda možemio u potpunosti ukinuti internet, Facebook i Twitter, ali to nije pravi put,” kaže Fedotov.

Zadatak FSB-a je da se umjesto podsticanja restriktivnih mjera brine kako bi osigurao sigurnost informacija, dodaje Fedotov. To je jasan ukor i tajnih službi ali i samog Putina. Spor oko kontrole modernih medija se prema mišljenju promatrača uklapa u  politički krajolik. Medvdejev nije samo oštro ukorio Putina kada je bio u pitanju sukob u Libiji. Primjećeno je distanciranje i u drugim oblastima. Tako Putin treba što je moguće prije ukloniti svoje službenike iz nadzornih odbora velikih koncerna, jer tamo ti službenici nemaju šta tražiti, zahtjevao je Medvedjev od svog bivšeg političkog uzora. Mnogo toga ukazuje na to da se Medvedjev s obzirom na predstojeću predizbornu kampanju za predsjedničke izbore želi pozicionirati. Za njega bi trenutno glasalo 38 posto Rusa, dok bi Putin dobio 43 posto golasova birača.

 

Deutesche Welle

Autor 11.4.2011. u 00:18