Putin: Teško ćete uspjeti vršeći pritisak na Erdogana

tačno.net
Autor 26.5.2018. u 10:35

Putin: Teško ćete uspjeti vršeći pritisak na Erdogana

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je tokom sastanka s predstavnicima novinskih agencija iz svih krajeva svijeta na 22. Međunarodnom ekonomskom forumu u Saint Petersburgu (SPIEF) kazao da Turska ima pravo izabrati koje će vojno oružje koristiti, podsjetivši na odluku zvanične Ankare da kupi ruski sistem protuzračne odbrane.

Istakao je da je Turska, članica NATO-a, odlučila kupiti ruski sistem protuzračne odbrane S-400, za koji je rekao da je najbolji.

“Sve je više zemalja na koje se vrši pritisak. Sada je riječ o kupovini našeg sistema protuzračne odbrane S-400. Ustvari, krajnje čudno. Turska kao članica NATO-a odlučila je kupiti S-400, za koji bez pretjerivanja mogu kazati da je najrazvijeniji i najbolji sistem ove vrste u svijetu. I šta sad? Je li to kriminal?”, kazao je Putin.

Podsjetio je da je SAD ranije poručila Turskoj da će blokirati prodaju lovaca pete generacije F-35 zbog kupovine protivvazdušnih raketnih sistema S-400 od Rusije, dodajući da Rusija prodaje oružjem i drugim članicama NATO-a.

“Veoma je teško uspjeti u namjeri tako što ćete protiv gospodina Recepa Tayyipa Erdogana koristiti metodu pritiska. Štaviše, to će Erdogana dodatno ohrabriti. To nikako nije pošten pristup prema Turskoj”, kazao je Putin, dodajući da svaka zemlja u tom pogledu odluku donosi prema vlastitim nacionalnim interesima.

“Nezavisna i suverena država je spremna kupiti, pa koja zemlja onda ima pravo da spriječi pokušaj kupovine proizvoda koji je krajnje bitan za uspostavu sigurnosti? Po meni je to stvarno ekstremno ponašanje”, rekao je ruski predsjednik.

Podsjetio je da je s turskim predsjednikom ranije razgovarao i o zajedničkoj proizvodnji u odbrambenoj industriji, napominjući da Rusija sarađuje i s Kinom i Indijom u oblasti odbrambene industrije.

“Ali da vas podsjetim, najveći vojni budžet u svijetu je američki, a iznosi 700 milijardi dolara, to je rekord. Da spojite sve vojne budžete u svijetu opet ne možete premašiti vojni budžet SAD-a”, kazao je Putin.

Inače, prva isporuka sistema protuzračne odbrane S-400 Turskoj očekuje se krajem 2019. ili početkom 2020. godine.

N1

tačno.net
Autor 26.5.2018. u 10:35