Putin u Ankari s Erdoganom razgovarao o Siriji i referendumu Kurda u Iraku

tačno.net
Autor 29.9.2017. u 09:37

Putin u Ankari s Erdoganom razgovarao o Siriji i referendumu Kurda u Iraku

Predsjednik Republike Turske, Recep Tayyip Erdogan, izjavio da su Turska i Rusija saglasni po pitanju teritorijalnog integriteta Iraka ali i Sirije. Naglašavajući da je Regionalna kurdska uprava na sjeveru Iraka i pored svih upozorenja u ponedjeljak ipak održala nelegalni referendum, Erdogan je upozorio da treba spriječiti još veće greške.

Novinarima je rekao da je s Putinom razgovarao o nastavku nemira u regiji za koju je proglašeno primirje u Idlibu te dodao da su saglasni da sirijsku krizu treba riješiti političkim putem.

Vladimir Putin je rekao da su iskreno razgovarali o bilateralnim odnosima i o pitanju Sirije, a također je napomenuo da su komentirali stanje do koga se došlo na 6. sastanku o Siriji koji je početkom mjeseca održan u Astani. Putin je dodao da su razgovarali o poteškoćama koje se dešavaju u regiji koja je pod primirjem kao i da su razgovarali o eventualnim rješenjima za taj problem.

Putin je po pitanju referenduma kurdske uprave na sjeveru Iraka rekao da je rusko Ministarstvo vanjskih poslova još prije izjavilo “Mi smo vezani za irački integritet”

Putin je naglasio da je u prvih sedam mjeseci tekuće godine trgovina ovih dviju zemalja značajno porasla i da je broj turista koji su se odlučili doći u Tursku povećan 11 puta što prelazi cifru od 2,5 miliona turista, prenosi TRT.

Ruski lider je po drugi put u Turskoj od kako su narušeni odnosi između Ankare i Moskve zbog rušenja ruskog aviona od strane turskih F-16 aviona, izglađeni i kada je Rusija iskazala podršku Turskoj povodom neuspjelog pokušaja puča.

tačno.net
Autor 29.9.2017. u 09:37