Putin u telefonskom razgovoru s Merkel potvrdio djelomično povlačenje trupa s ukrajinske granice, Medvedev na Krimu: “Narod očekuje da im damo uvjete za dostojan život i sigurnu budućnost i to im moramo i dati”

tačno.net
Autor 1.4.2014. u 07:25

Putin u telefonskom razgovoru s Merkel potvrdio djelomično povlačenje trupa s ukrajinske granice, Medvedev na Krimu: “Narod očekuje da im damo uvjete za dostojan život i sigurnu budućnost i to im moramo i dati”

Ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je telefonski razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel te pritom potvrdio kako je Rusija započela s djelomičnim povlačenjem trupa s ukrajinske granice.

Glasnogovornik njemačke kancelarke potvrdio je informaciju: “Ruski predsjednik informirao je kancelarku o djelomičnom povlačenju ruskih trupa s istočne granice Ukrajine”.

Podsjetimo, SAD i vlasti u Kijevu prošlog tjedna su tvrdile kako je Rusija na granicu dovela desetke tisuća vojnika. Moskva je pak poručila kako ne namjeravaju ulaziti s vojskom u istočnu Ukrajinu, mada su također istaknuli kako su spremni “braniti svoje sunarodnjake” koji žive na tom prostoru.

Ruski MVP Sergej Lavrov sastao se ovog vikenda s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryem te je pritom istaknuo kako Rusija očekuje djelovanje protiv ekstremista u Ukrajini. Ovo je direktan poziv novim vlastima u Kijevu da stave pod kontrolu radikalne skupine koje otvoreno prijete ruskom stanovništvu na istoku zemlje, no pitanje je da li su vlasti u Kijevu u stanju to učiniti. Naime, prošlog tjedna militanti iz neo-nacističke skupine Desni Sektor zaprijetili su upadom u parlament ukoliko ministar unutarnjih poslova ne podnese ostavku.

SAD su pak Rusiji iznijeli plan od 4 točke koji bi trebao dovesti do de-eskalacije krize u Ukrajini.
1) Povlačenje ruskih snaga na pozicije od 1. ožujka
2) Slanje nepristranih promatrača diljem Ukrajine koji bi uvjerili Moskvu o sigurnosti ruskih državljana u Ukrajini
3) Pokretanje direktnih pregovora između Moskve i Kijeva
4) Rusko priznavanje predsjedničkih izbora zakazanih za 25. svibanj.

Rusija s druge strane ima svoje zahtjeve, uključujući i organizaciju Ukrajine po modelu federacije. Nakon višesatnog sastanka Kerry i Lavorv nisu se dogovorili o rješenju, no istaknuto je kako će se pregovori nastaviti.

Medvedev na Krimu
Tijekom jučerašnjeg dana Krim je posjetio ruski premijer Dmitri Medvedev. On i ministarska delegacija iz Moskve stigli su u glavni grad Simferopol. “Nijedan stanovnik Krima ni Sevastopolja ne smije izgubiti ništa pripajanjem Rusiji, trebaju samo dobiti”, istaknuo je ruski premijer.

“To je ono što narod ovdje očekuje od nas, da im damo uvjete za dostojan život, sigurnu budućnost i osjećaj da pripadaju jednoj velikoj naciji. Moramo ispuniti ta očekivanja”, naglasio je Medvedev.

Za vrijeme posjete istaknuo je niz mjera kojima će se pomoći lokalna ekonomija, uključujući i formiranje posebnih ekonomskih zona s niskim porezom. Također je obećao kako će rasti plaće u javnom sektoru.

advance.hr

tačno.net
Autor 1.4.2014. u 07:25