Putin uvodi sovjetske standarde

tačno.net
Autor 14.3.2013. u 08:36

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je u sredu na oživljavanje prakse iz sovjetske ere – da sva školska deca moraju da prođu testove fizičke spremnosti, ocenivši da će ih to naučiti da “odbrane sebe, svoju porodicu i domovinu”.

Putin – ljubitelj džudoa i plivač, založio se za povratak programa ocenjivanja fizičke spremnosti učenika, nazvan “Spremni za rad i odbranu”. Po tom programu, uvedenom 1931, u vreme sovjetskog diktatora Josifa Visarionoviča Staljina, od sve školske dece i studenata zahtevalo se da redovno prolaze testove fizičke spremnosti, a oni koji bi to uspeli, dobijali bi srebrne i zlatne značke.

U prvim godinama, program je bio usredsređen da pripremi decu za služenje u Crvenoj armiji, ali je postepeno gubio na značaju, da bi prestao da postoji sa slomom Sovjetskog Saveza 1991. Od tada, fizičko vaspitanje uglavnom je prepušteno samim školama.

Ruski ministar sporta Vitalij Mutko rekao je na sednici Vlade kojom je predsedavao Putin, da će njegovo ministarstvo raditi na tome da do 2016. širom Rusije uspostavi standarde fizičkog vaspitanja, prenose agencije.

RSE

Foto: Bundesarchiv, Bild 183-R80329 / CC-BY-SA

tačno.net
Autor 14.3.2013. u 08:36