Putinov protivnik optužuje ruskog predsjednika za pretjerano osobno bogaćenje

Autor 29.8.2012. u 12:54

Putinov protivnik optužuje ruskog predsjednika za pretjerano osobno bogaćenje

Čini se da će jesen na ruskoj političkoj sceni biti vruća, opozicija oštro kritikuje ruskog predsjednika

Daleko od toga da je on “rob na galiji”, kako ga je nedavno opisao patrijarh Ćirilo. Vladimira Putina bi se prije moglo uporediti sa zaljevskim emirom. Makar tako misli Boris Nemtsov, jedan od najistaknutijih opozicionara šefa Kremlja, autor izvještaja koji je objavljen 28. kolovoza, i koji optužuje, a pomažu mu i fotografije, predsjednika Rusije, da je u 12 godina na vlasti nagomilao pozamašno bogatstvo, a sve u totalnoj netransparentnosti. Spisak dobara koja je stekao predsjednik Rusije čine 20 palača ili vila, 15 helikoptera i flote od 4 aviona, 4 jahte u vrijednosti od 100 milijuna dolara, od kojih je jedna i ‘Olimpijada’ sa pet mostova, a koju mu je poklonio oligarh Roman Abramovitch. Ne računajući 700 osobnih automobila i kolekciju luksuznih satova, među kojima je i model, čija je cijena 390 000 eura, njemačke firme Lange i Sohne, nazvan “Za zasluge” (što piše na francuskom).

Ali glasnogovornik Vladimira Putina je objasnio da ti predmeti nisu vlasništvo njegovog šefa, nego ruske države. U vrijeme predsjedničke kampanje kandidat Putin je službeno objavio prihod od 90 000 eura. “U zemlji u kojoj 20 milijuna stanovnika živi u totalnom siromaštvu, gdje je broj bolnica u posljednih deset godina praktično smanjen za pola, posjedovanje takvog skandaloznog bogatstva predstavlja ciničan izazov Rusima”, izjavio je Boris Nemtsov, koji se usredotočio na temu koja je do sada predstavljala totalni tabu.

Nova osuda

Prema riječima poznatog politologa Stanislava Belkovskog, navodno  bogatstvo Vladimira Putina je rezultat koji proizlazi iz onoga što ruski predsjednik posjeduje u energetskim poduzećima, kao što je Gazprom. To su optužbe koje je Putin uvijek sa prezirom odbacivao. “Sline zlonamjernih ljudi raspoređene po papiru”, po običaju komentira, a što Kremlj vrlo vješto smješta u okvire propagande.

U utorak 28. kolovoza, u skoro tajanstvenom ozračju, Boris Nemtsov je predstavio svoje izvješće, tiskano uz mnogo poteškoća, u samo 5000 primjeraka. “Vraćamo se u razdoblje samizdata (kada autori sami, na vlastiti trošak, tiskaju svoja djela, tipično za sovjetska vremena)”, sa žaljenjem je izjavio Nemtsov, evocirajući ozračje “represije i laži”.  Lov na opozicionare, od kojih su neki već na putu emigarcije. Jedan militant ‘Druge Rusije’, stranke Eduarda Limonova, prije par dana je osuđen na osam godina zatvora zbog navodne preprodaje narkotika.

Istovremeno, suprotstavljanje Rusa Vladimiru Putinu je sve opipljivije. Prema informacijama Instituta Levada, većina Rusa smatra da je direktno predsjednik kriv za probleme u kojima se našla zemlja, a vlast je, za većinu ispitanika (37%), povezana sa “korupcijom”.

Odabrala i sa francuskog prevela Nada Zdravič

Le Figaro

Autor 29.8.2012. u 12:54