„Radikalna desnica je jaka kao nikada prije“

Claudia Detsch
Autor 1.11.2019. u 09:51

„Radikalna desnica je jaka kao nikada prije“

Foto: DPA  – „Bolje je govoriti o eri ekstremne desnice nego o populizmu.“

Donald Trump i Boris Johnson mogu biti u teškoćama ali desničarski populizam raste i cvijeta, smatra Cas Mudde.

Intervju vodila Claudia Detsch
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Populistički političari kao predsjednik SAD Donald Trump i britanski premijer Boris Johnson trenutno su suprotstavljeni velikim otporima. Je li desničarski populizam prešao svoj zenit?

Pošto se Boris Johnson i Donald Trump bore za političko preživljavanje a partije kao Slobodarska partija Austrije i italijanska Liga nakon proteklih izbora nisu više u vladi pojedini analitičari već govore o kraju populizma… još jednom. Ali to je suviše rano ili, bolje rečeno, suvše netačno. Dok se lijevi populizam stvarno nalazi na silaznoj putanji od južne Evrope do Južne Amerike, desničarski populizam živi i nije izgubio ništa na snazi.

Koje primjere imamo za opstanak desničarskog populizma?

Bilo bi puno bolje govoriti o eri ekstremne desnice umjesto o populizmu. Ekstremne desničarske partije nisu nikada bile tako popularne kao danas i politika ekstremne desnice preuzeta je od mnogih velikih partija kao „zdrav ljudski razum“. I dok neke ekstremne desničarske partije i političari imaju problema druge cvjetaju. Samo prije nekoliko mjeseci desila se u Indiji, najvećoj demokratiji na svijetu, masivna pobjeda BJP Narendra Modija – uostalom najveće političke partije na svijetu. I u Poljskoj je PiS (Pravo i pravičnost) pod predsjednikom Jaroslavom Kaczynskim još jednom poboljšala svoj rezultat. Čak i svrgnuta Liga Mattea Salvinija ostaje daleko najpopularnija partija u Italiji.

Partije kao austrijski kršćanski demokrati pokušavaju da birače desničarsko populističkih partija privuku nazad u centar. Je li to dobar način borbe protiv populizma?

Tačno je da mnoge glavne desničarske partije u (Zapadnoj) Evropi signaliziraju „povratak u centar“, kao što su austrijski i holandski kršćanski demokrati. Ali ovaj „politički centar“ odslikava populističku radikalnu desnicu mnogo jače nego još prije jedne decenije. Osim toga u Evropskom parlamentu su i dalje desničarsko ekstremističke partije zastupljene u svim desničarskim frakcijam dok se ekstremne desničarske pozicije o useljavanju i islamu propagiraju u skoro svim frakcijama, uključujući i socijaldemokrate. Kratko rečeno, to što sad doživljavamo, je u najboljem slučaju kraj lijevog populizma. Populistička radikalna desnica je još uvijek jaka.

Cas Mudde je politolog i trenutno pridruženi profesor na School of Public and International Affairs univerziteta Džordžija.

ipg-journal.de

Claudia Detsch
Autor 1.11.2019. u 09:51