Rat u Siriji: Susret Rusije i Francuske o “namjerama vazdušnih napada”

tačno.net
Autor 2.10.2015. u 09:49

Rat u Siriji: Susret Rusije i Francuske o “namjerama vazdušnih napada”

Francuski predsjednik Francois Hollande održaće u petak sastanak sa ruskim kolegom tokom kojeg će izraziti bojazan da Rusija izvodi nasumične vazdušne napade na militante u Siriji.

Bijela kuća je, takođe, navela da Rusija izvodi nasumične napade iz vazduha na snage sirijske opozicije.

Istovremeno, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je izjavio da Rusija napada iste mete koje je odredila međunarodna koalicija na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Francuska smatra da je od krucijalne važnosti da Rusija “bude vjerna datoj riječi”.

Vojska Francuske, poput one Sjedinjenih Država, vrši vazdušne napade na uporišta organizacije “Islamska država”.

Rusija ističe da su meta njenih napada ekstremisti “Islamske države” i ostali militanti, dok sirijska opozicija i drugi tvrde da su frakcije pobunjenika – koje se suprotstavljaju režimu predsjednika Sirije Bashara al-Assada, inače saveznika Kremlja – najveća meta ruskih napada.

Predsjednik Hollande ističe da važno da se “napadi, bez obzira ko ih provodi, ciljaju na snage militanata ‘Islamske države’, a ne na ostale grupe”.

Razgovor u Parizu (2. oktobar) koji će okupiti ruskog predsjednika Vladimira Putina i francuskog šefa države Francoisa Hollandea, prema ocjenama medijskih agencija, više će se osvrnuti na dešavanja u Siriji, iako je susret inicijalno zakazan da se razmatraju mirovni napori u Ukrajini.

Rusija navodi da već drugi dan provodi vazdušne napade, te da je pogodila skladišta municije i komandne centre “Islamske države”.

Ruski šef diplomatije Lavrov, govoreći na skupštini UN-a u New Yorku, rekao je da će se njegova zemlja boriti i protiv ostalih terorističkih grupa na Bliskom istoku, poput pokreta al-Nusra, inače ogranka Al Kaide.

“Ne podržavamo nikoga ko se bori protiv svog naroda. Borimo se protiv terorizma”, naglasio je Lavrov.

Sergej Lavrov ističe da se napadi izvršavaju “u koordinaciji sa sirijskom vojskom”.

Pentagon i Rusija u četvrtak su imali prve razgovore kako bi se osigurali da nema “slučajnih vazdušnih napada na sirijsko tlo”.

Međutim, Washington izražava sumnju da Rusija ne gađa područja militanata “Islamske države”.

“Izvoditi nasumične vojne operacije nad sirijskom opozicijom je opasno po Rusiju”, izjavio je Josh Earnest, portparol Bijele kuće.

“Ovi ruski potezi samo će produbiti sektaške sukobe u Siriji, te Rusiju uvući u sam konflikt”, poručio je Earnest.

Navodi se da je Rusija u četvrtak izvršila vazdušne napade na Homs, Hamu i Idlib provinciju.

Američki komandant obučenih sirijskih pobunjenika izjavio je da su dva njegova kampa u Idlib provinciji pogodile ruske snage.

RSE

tačno.net
Autor 2.10.2015. u 09:49

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija